Članak

Ćurčić: Svjedok tvrdi da je izjavu dao na svoju i štetu optuženog

19. Decembra 2019.16:07
Na suđenju Saši Ćurčiću, kojeg optužnica tereti za zločin počinjen na području Foče, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je raniju izjavu dao na svoju i na štetu optuženog.

Milomir Davidović, koji je pravosnažnom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja u Foči i koji je u sudnicu doveden sa izdržavanja kazne, ispričao je da poznaje Ćurčića, kao i Dragana Zelenovića “Zelju”, s kojim je, nastavio je, optuženi bio u dobrim odnosima.

Za Zelenovića je svjedok rekao da je tokom rata bio angažovan u interventnoj jedinici, da nije imao nikakav ugled i da je bio ohol i arogantan te da ga se bojao, kao i da je u istoj jednici bio i optuženi.

“Rijetko sam ga viđao, bio je u pozadini, vozio je hranu”, kazao je svjedok.

Na pitanja Tužilaštva, potvrdio je da se jedne prilike s Ćurčićem našao ispred Srednjoškolskog centra u Foči, kao i da su se prethodno njih dvojica sreli u jednom od ugostiteljskih objekata, kada je čuo Zelenovićev glas: “Valjaju li mi žene?”, i da su s njim za stolom bile S-1 i S-2.

“Zelenović je tražio da mu iz magacina dam flašu pića i da treba da vozi žene u Srednjoškolski centar. Sale je govorio: ‘Vidi budale’, i pitao ga je: ‘Jesi li ti lud?’ U vozilu sam sjedio nazad sa S-1 i S-2, Saša je bio naprijed, a Zelenović je vozio”, ispričao je svjedok.

Po dolasku pred Srednjoškolski centar, prema Davidovićevom svjedočenju, Zelenović je udario policajca i iz škole doveo treću ženu, a svjedok mu je iz magacina dao flašu pića, te su u vozilu “pravili krugove po Foči”.

Kada je Zelenović rekao da nema cigareta, kazao je Davidović, Ćurčić ga je pitao zašto ih voza po gradu i obraćao mu se povišenim tonom, a kada je svjedok izašao po cigarete i vratio se, optuženog nije bilo u vozilu.

Davidović je ispričao da su došli u kuću u Gornjem Polju, da je Zelenović sipao sebi i ženama piće i otišao u drugu sobu sa S-2, a svjedok je pojasnio da je S-1 i trećoj ženi dao garderobu da se presvuku.

Zelenoviću je, kazao je, po povratku rekao da mora izaći do magacina jer ga je bilo stid da ga narod vidi pred Srednjoškolskim centrom.

Negirao je da je optuženi ikada bio u prostoriji u Gornjem Polju gdje su žene silovane, a na upit Tužilaštva da li je drugačije govorio u istrazi, odgovorio je potvrdno.

“Davao sam izjavu i na svoju i na njegovu štetu. Izjavio sam da je bio i on. Došao sam kući i razmišljao i o sebi i o njemu”, kazao je Davidović i dodao da je dao izjavu i dobio sedam godina zatvora.

U optužnici je navedeno da je između 3. i 18. jula 1992. godine Dragan Zelenović iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 te još jednu osobu, koje je zajedno s Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je seksualno zlostavljao i silovao.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Nastavak suđenja je 16. januara 2020.

Haris Rovčanin