Članak

Srabović i ostali: Udarci palicama

12. Decembra 2019.12:22
Na suđenju za ratne zločine počinjene protiv civilnog stanovništva u Lukavcu, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako je dvaput odvođen u Srednjoškolski centar, gdje je bio pretučen.

Mitar Mrkonjić je kazao kako je do kraja augusta 1992. godine živio u Puračiću (općina Lukavac). Već od maja 1992., prema njegovim riječima, počela je podjela između stanovništva, te je većina žena i djece otišla iz sela.

“Ja sam odlazio kod zeta u Lukavac da noćim, a danju sam se vraćao da hranim kokoške i svinje”, rekao je svjedok, dodavši kako je blizu bio punkt gdje je bila policija koja ga je zaustavljala.

Krajem šestog ili sedmog mjeseca, kako je posvjedočio, kad je otišao prenoćiti kod komšije Ignjatija, trojica mladića su počela lupati na vrata.

“Glavni je bio Amir od te trojice”, kazao je, dodavši da je tada prvi put sa Ignjatijem i njegovom suprugom odveden u Srednjoškolski centar u Lukavcu.

Na pitanje tužiteljice Eldine Biuk šta se sve dešavalo u toj školi, Mrkonjić je odgovorio kako “počinju izvoditi, odvoditi na ispitivanje”.

“Mog komšiju Nikolu su ispitivali, ubijali. Ja vidio da će za sat umrijeti”, naveo je svjedok.

“Mene nisu dirali. Nakon sedam-osam dana su me pustili. Neko je naredio da me puste. Zovnuli su me i rekli: ‘Ti si dobar čovjek, haj’ ti, neće tebe niko više’”, izjavio je svjedok, dodavši kako je odatle plačući kući otišao, te da je istu noć opet došao izvjesni Amir da ga vodi nazad u Lukavac.

“Svezao me lisicama za radijator. Do jutra sam bio svezan, a ujutro su me odvezali i mlatili. Tražili su da skinem cipele i čarape, te su me po tabanima udarali palicama dok nisam pao sa stolice. Tukli su me u prostoriji gdje smo svi bili”, ispričao je svjedok, dodavši kako su ga triput tukli.

Kako je kazao, nakon 20-ak dana je bio pušten, poslije čega je otišao kod ljekara budući da je bio “crn sav, po leđima, stražnjici i nogama”.

Mrkonjić je svjedočio na suđenju protiv Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašage Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića, koje Tužilaštvo BiH tereti za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica”, od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO), Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Na pitanje Srabovićevog branioca, Šabana Mujčinovića, svjedok je rekao da je bilo hrane, te da su vojnici jeli istu.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. januar.

Nermina Kuloglija