Članak

Bogdanović i drugi: Nije se zaustavio na poziv policije

12. Decembra 2019.17:03
Na suđenju za zločine u Janji, svjedok Odbrane je izjavio da je Mustafa Mehmedović ranjen nakon što se nije zaustavio na poziv policije.

Svjedočeći na poziv Odbrane Zorana Tanasića, svjedok Branislav Knežević je kazao da je bio dežurni u policiji u Janji kada je u trećoj smjeni dobio poziv da je ukraden „ferguson“. On je rekao da je poslao dvije patrole.

„Oni su zaustavljali Muju, on je bio popio … nije stao i došlo je do ranjavanja“, kazao je Knežević.

On je dodao da je Mehmedović prebačen u bolnicu, a da je on obavijestio komandira i da je upisao u knjigu šta se dogodilo. Knežević je rekao da je čuo da su sutradan dolazili inspektori da uzimaju izjave povodom upotrebe vatrenog oružja.

Mehmedović je na poziv Tužilaštva svjedočio 28. decembra 2017. kada je iznio drugačiju verziju događaja.

Na pitanje tužioca Edina Muratbegovića Knežević je rekao da on nije bio na licu mjesta, nego da mu je patrola javila šta se desilo.

Muratbegović je kazao da u dnevniku od 28. februara i 1. marta 1993. godine u rubrici dežurni ne stoji ime svjedoka, na šta je branilac Slobodan Cvijetić kazao da se ovaj događaj desio 1994. godine i da je pogrešan navod u optužnici. Tužilac je ostao pri datumu iz optužnice.

Za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje, osim Tanasića, optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Prema optužnici, oni su bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava stanice milicije u Janji.

Na poziv Tanasićeve Odbrane svjedočio je i Mitar Lučić, koji je bio rezervni policajac u Janji. On se prisjetio privođenja Amira Baćevca. Ispričao je da je bio u patroli sa aktivnim policajcem Amirom Delićem i rezervnim Miletom Čobićem, koji je otišao do centra Janje i javio im da je napadnut.

Prema riječima Lučića, na licu mjesta je bilo više ljudi, ali je „najdrčniji“ bio Baćevac, koga su stavili u službeno vozilo. Naveo je da se Baćevac „malo opirao“ i da je Delića pitao: „Šta ćeš ti u četničkoj policiji?“

Svjedok je dodao da su Baćevca ostavili u stanici i da je odveden na informativni razgovor. On je kazao da Tanasića tada nije vidio.

Baćevac je 2. novembra 2017. izjavio da ga je Tanasić udarao kada je priveden.

Lučić je saslušan i kao svjedok Odbrane Mršića, odgovarajući na pitanja o privođenju Ibrahima Gutića. Svjedok je rekao da je bio u patroli koja je poslana po pozivu izvjesne Snežane, koja je živjela u Gutićevoj kući.

On je rekao da su se Snežana i Gutić o nečemu raspravljali i da su oni priveli Gutića, te da je pušten nakon pola sata. Kazao je da je bio prisutan kada je Gutića ispitivao Čedo Božić i da nije bilo primjene sile.

Gutić je svjedočio 15. februara 2018. godine, izjavivši da je izudaran u policiji i da je naknadno saznao da se taj policajac zove Savo Mršić.

Svjedok Lučić je kazao da poznaje Ahmeta Gruhonjića i da su prijatelji više od 30 godina, ali da mu nije rekao da ga je pretukao optuženi Trišić, koga i ne poznaje.

Na suđenju je svjedočio i zaštićeni svjedok Odbrane O-5, ali je sadržaj njegovog iskaza zabranjeno objaviti.

Nastavak suđenja je 23. januara.

Marija Taušan