Članak

Tomanić: Analizama utvrđen identitet dvije žrtve

11. Decembra 2019.15:08
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, vještak sudske medicine potvrdio je da su identifikovana dva lica čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni vrh.

Vještak Vedo Tuco rekao je da su na osnovu DNK analize i klasičnih metoda identifikovani Mehdin Halilović i Hajrudin Čerkić.

On je, na osnovu predočene dokumentacije, kazao da je identitet Halilovića potvrđen DNK analizom, a da na kostima nisu evidentirana oštećenja.

Tuco je naveo da DNK analiza za Čerkića nije pokazala podudaranja u visokom procentu, ali da je na osnovu klasičnih metoda nedvosmisleno utvrđeno da se radi o tom licu. Vještak je dodao da su na kostima vilice i lopatice primijećena oštećenja nastala prije smrti, a da je njihov uzrok mehanička sila, najvjerovatnije strijelna ili eksplozivna.

Tuco je predstavio nalaze na suđenju Cvijanu Tomaniću, koji je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Nastavak suđenja je 18. decembra.

Marija Taušan