Članak

Kuzmanović i ostali: Zlostavljanje pred policijom

2. Decembra 2019.15:49
Svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su u krugu policije u Tesliću vidjeli udaranje privedenih lica.

Rajko Perišić je posvjedočio da je radio u policiji i da je jedne prilike s prozora vidio grupu privedenih lica, među kojima je prepoznao nastavnika Viktora Glancera.

“Nastao je opšti metež… Bilo je udaranja, vriska, galama. Glavni su bili Stipo i Raka”, prisjetio se svjedok i dodao da su privedeni udarani letvama.

Naveo je da su on i kolega iz odjeljenja za vezu i kriptozaštitu zatvorili prozor i da nisu dalje gledali.

Perišić je izjavio i kako je jednom krenuo da upali agregat i vidio u dvorištu Dobrivoja Ćulibrka kako “isljeđuje nekog dječaka” udarajući ga palicom po leđima.

Svjedok je rekao da je u Teslić tada bila došla grupa “Miće” i da ih je “viđao pet do šest, u i oko policije”. Naveo je da je od njih poznavao Ćulibrka i Milana Savića.

Na pitanja Odbrana svjedok Perišić je odgovorio da je dio “Mića” vezan za Državnu bezbjednost vodio Milan Savić, a da je drugu, vojnu grupu vodio Ljubiša Petričević.

On je kazao da je moguće, ali da nije siguran, da je – kao što je naveo u istrazi – Petričević pročitao naredbu da preuzima komandu.

Ispričao je da je po dolasku “Mića” bio pozvan na sastanak u Opštinu. Potvrdio je da je vidio da je jedan kapetan bio udaren.

Napomenuo je da depešni saobraćaj nije radio, ali da su imali specijalnu vezu, dok su “Miće” imale svoj sistem komunikacije.

On je svjedočio na suđenju Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću, kojima se sudi za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva opštine Teslić – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir SJB-a, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Stojan Lukić, koji je takođe radio u odjeljenju za vezu, posvjedočio je kako je iz kancelarije čuo galamu i kroz prozor vidio veću grupu privedenih koje su tjerali da se tuku golim rukama.

Dodao je da su dolje bili pripadnici “Mića” i da je zatvorio prozor. Rekao je da nije vidio da ih oni udaraju. Čuo je da neko viče: “Udaraj jače!”

Lukić je kazao da je jedan od privedenih bio njegov profesor ruskog jezika, koji ga je jedne prilike zvao iz prostorije u kojoj su bili zatvoreni. Svjedok je rekao da se nije odazvao, jer je ispred vrata stajao pripadnik “Mića”, ali da je poslije, kada nije bilo nikog pred vratima, odnio vode profesoru.

Oba svjedoka su kazala da su nakon hapšenja “Mića” optuženi smijenjeni s pozicija i da je situacija bila normalnija.

Nastavak suđenja je 20. januara.

Marija Taušan