Članak

Mile Kosorić tvrdi da nema zdravstveno osiguranje u BiH

29. Novembra 2019.12:39
Vještak medicinske struke je na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici rekao da je Mile Kosorić hitno trebao uraditi nalaz, a optuženi je ustvrdio da to nije mogao jer kao penzioner nema zdravstveno osiguranje u Bosni i Hercegovini.

Vještak Harun Avdagić je kazao da je vještačenje obavio na osnovu dokumentacije i ličnog pregleda optuženog te je u zaključku naveo da je privremeno nesposoban dok se ne uradi nalaz, a kada su mu na uvid dati dodatni liječnički dokumenti, korigovao je mišljenje i naveo da može pratiti suđenje.

“Mislim da je do sada mogao završiti proceduru koju sam mu tražio“, rekao je vještak, a nakon uvida u novu dokumentaciju je dodao: “Kolege u Banjoj Luci su navele da nema riješeno zdravstveno osiguranje i da se ne radi o hitnom nalazu.”

Kosorićev branilac Dragan Gotovac je upitao vještaka da li je kredibilnije mišljenje konzilija koji je zaključio da se radi o hitnom slučaju ili samo jednog ljekara u banjalučkom Kliničkom centru koji je kazao suprotno, a Avdagić je odgovorio da su optuženog morali primiti u bolnicu.

Odbrana je navela da ljekari od optuženog traže da plati nalaze jer u BiH nema osiguranje, ali da on ta sredstva nema, što je potvrdio i sam Kosorić.

“Trebao bih se odreći zdravstvenog osiguranja u Srbiji da se ovdje prijavim kao osiguranik, što je meni veliki trošak. Do sada sam se liječio u Beogradu, molim vas da mi to omogućite, nemam namjeru bježati”, rekao je optuženi.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović je pojasnila da bez obzira što optuženi prima penziju u Srbiji, ne znači da nema osiguranje u BiH jer na to ima pravo, te ustvrdila da je tu proceduru mogao završiti za tri mjeseca, koliko je trebalo od uputnice do njegovog javljanja da se nalaz uradi.

Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade, na teret je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Nastavak suđenja je planiran za 27. decembar.

Haris Rovčanin