Članak

Dreković: “Slike koje se ne mogu izbrisati”

19. Novembra 2019.18:06
Na suđenju Ramizu Drekoviću, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je pružao pomoć učenicima osmog razreda nakon granatiranja Kalinovika.

Stanimir Elez ispričao je da je 1995. radio kao doktor, te da je 3. juna te godine dovedeno šest ranjenih učenika u Dom zdravlja u Kalinoviku. On se prisjetio da je jedna djevojčica podlegla od zadobijenih povreda.

“Djecu smo transportovali dalje prema Foči. Bili su svi teško ranjeni i svi su bili iznad pojasa ranjeni”, rekao je Elez.

Svjedok, koji trenutno živi i radi u Beogradu, na pitanja Odbrane je potvrdio da je, nakon što je dao izjavu u Ambasadi BiH u Beogradu 15. septembra 2017., išao u Kalinovik da, kako je kazao, osvježi sjećanje.

“Ja sam tražio u Domu zdravlja dokumente, uzeo sam i ponio sa sobom”, rekao je Elez.

Kadrija Kolić, branilac optuženog Drekovića, kazao je da je ovakva kontaminacija iskaza nedopustiva, da je njegov iskaz nezakonit, te predložio da se Vijeće Suda BiH povuče da razmotri ovaj prigovor.

“Neće se Vijeće povlačiti, vi ako želite, nastavite postavljati pitanja”, rekao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Optužba je Elezu predočila dokument u kojem su opisane povrede koje je imala Stanislava, a svjedok je potvrdio da je on sačinio taj dokument i da se radi o njegovom potpisu.

Elez je svjedočio na suđenju Ramizu Drekoviću, koji je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a jedan civil i više maloljetnika ranjeno.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar.

Albina Sorguč