Članak

Pažin i ostali: Zatvoren u učionicu gdje je predavao

14. Novembra 2019.17:34
Na suđenju za zločine počinjene na području Stoca, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je rekao kako je bio zatvoren u školi u mjestu Crnići, gdje je u dvorištu škole viđao optuženog Mileta Pažina.

Meho Vojinović je ispričao kako su u julu 1993. godine na vrata njegove kuće u zaseoku Aladinići došli vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te mu kazali da s porodicom pođe iz kuće.

On je izjavio da je s porodicom otišao u školu “Branko Šotra” u Crnićima, te istakao da ima saznanja kako su tu večer svi iz komšiluka dovedeni u školu.

“Ja sam bio u učionici u kojoj sam 20 godina predavao. Tu sam bio s porodicom i još možda 20 do 30 žena i djece”, rekao je Vojinović svjedočeći videolinkom iz Mostara. Dodao je kako je u školi bilo zatvoreno 537 osoba te da mu je to poznato jer je s još nekoliko ljudi bio zadužen za podjelu hrane.

Uslove u školi svjedok je opisao kao “jadne i žalosne”, pojasnivši da je spavao na dvije drvene stolice, ali da su imali vode i hranu jednom dnevno.

“Tu je najviše bio zadužen pokojni Mirko Raguž”, izjavio je svjedok.

On je istakao kako je Mile Pažin rijetko navraćao, a viđao ga je u dvorištu škole. Pažin se, kazao je, interesovao da li ih “neko dira” te da li imaju dovoljno hrane.

“Što se tiče odnosa i svega, za mene je korektan i bez ikakvih zamjerki. Da li je nekom napravio nažao, ja ne znam i nisam vidio”, rekao je Vojinović za optuženog Pažina tokom unakrsnog ispitivanja.

Zatvorenici su iz škole nakon šest dana, prema kazivanju svjedoka, prebačeni u zaseoke Đulića Mahalu i Kaplan Mahalu, gdje su bili raspoređeni po kućama.

Vojinović je naglasio da je on pet-šest dana bio u Đulića Mahali, nakon čega su otišli za Blagaj, koji je bio pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

U Đulića Mahali, kako je kazao, Pažina je vidio jednom. Istakao je da to nije bilo “pri utovaru za Blagaj”.

Svjedok je također rekao da je čuo priče kako je Pažin predsjednik Civilne zaštite, a da je Mirko Raguž bio njegov zamjenik. Naglasio je da nije siguran i da se to pričalo među ljudima.

Mile Pažin, nekadašnji pripadnik HVO-a, optužen je za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima i koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

S njim se optužnicom tereti i Vide Krešić, bivši pripadnik HVO-a, i to za psihičko i fizičko maltretiranje civila koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

U ovom predmetu je ranije, zbog smrti optuženih, odvojen postupak protiv Mirka Raguža i Ivice Markovića, a na jednom od zadnjih ročišta i u odnosu na Josipa Krešića zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Suđenje će se nastaviti 28. novembra, kada bi Odbrana optuženog Pažina trebala saslušati svoje prve svjedoke.

Lamija Grebo