Članak

Pantić i ostali: Tijela ubijenih oko kuće

14. Novembra 2019.15:56
Na suđenju petorici optuženih za zločin počinjen u Zaklopači (općina Milići), svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je u blizini svoje kuće vidjela tijela ubijenih ljudi, žena i djece, među kojima je bio i njen brat Muhamed Hodžić.

Svjedokinja Selveta Podrug ispričala je da se 16. maja 1992. godine – nakon što joj je brat rekao da su opkoljeni, a otac da je ranjen – s roditeljima sakrila u podrum.

“Mi čujemo samo vrisku. Mislili smo da ih odvode u logor. Nismo imali predstavu da ih ubijaju. Nakon 15 do 20 minuta, vriska prestaje. Čuo se tutanj”, izjavila je svjedokinja, koja je bila s roditeljima u podrumu ljetne kuhinje dok je trajao napad na Zaklopaču.

Nakon što su vriska i tutanj prestali, kazala je, izašla je vani da vidi šta se dešava i tada je vidjela ubijene.

“Ljudi koji su prije toga bili živi, komšije, rođaci, ležali su na kaldrmi mrtvi. Preskačem ogradu, idem, tražim svog brata… Pronalazim ga ispod moje stare kuće – na kaldrmi leži ubijen, još je bio topao. Idem i gledam ubijene, ko je sve ubijen. Ja vam ne mogu objasniti koliko sam tu mrtvih vidjela oko moje kuće”, rekla je svjedokinja odgovarajući na pitanja Dike Omerović, tužiteljice Tužilaštva BiH.

Dodala je da je kasnije vidjela one koji su preživjeli.

“Ekrem Hodžić je jedini preživio od šest sinova Ibre Hodžića”, kazala je svjedokinja, koja je ispričala da je vidjela i ubijene žene i djecu.

Istaknula je da su Ajki Hodžić ubijeni suprug i petorica sinova.

“Spomenula je kako je gledala ubistvo sina Hase. Kad su joj izveli sina Hasu iz kuće, on je tražio da zapali cigaru, oni su mu dali i upucan je pred njihovim očima. I snaha joj je bila tu”, rekla je Podrug.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Podrug je kazala da se pričalo da je Jolović viđen u momentu napada na Zaklopaču.

“Da je imao čarapu na glavi, da je on lično istjerao svu familiju Ibriša Hodžića, ovaj gospodin ovdje što sjedi”, rekla je svjedokinja pokazujući u sudnici u pravcu optuženog Jolovića.

Svjedokinja je ispričala da je od Semke i Zarife Hamidović čula da su tog dana, kada su uspjele doći na teritoriju Kladnja, kod jednog vozila u Zaklopači vidjele Nidžu Lošića, sina Mirka Lošića.

Na pitanje tužiteljice Omerović da li je poznavala Mileta Pantića i Milomira Miloševića, svjedokinja je odgovorila da je čula kroz priču da su ušli s oružjem u Zaklopaču.

Na ovom suđenju Optužba je ulagala dokaze na koje Odbrana nije prigovarala, navodeći da su nesporni.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. novembar.

Albina Sorguč