Članak

Ninković: Tužilaštvo traži novo vještačenje optuženog

5. Novembra 2019.15:47
Državno tužilaštvo predložilo je da se uradi novo medicinsko vještačenje Milana Ninkovića, koji se tereti za zločine počinjene na području Doboja, kako bi se utvrdilo da li je sposoban da prati sudski postupak.

Tužilac Džermin Pašić je na statusnoj konferenciji zatražio da nalaz sačini druga medicinska ustanova a ne dosadašnji vještak, zbog kontradiktornosti ranijeg planiranog operativnog zahvata i tretmana oporavka.

“U zadnjem nalazu o stanju pacijenta je navedeno da je on svjestan i orijentisan. Imamo situaciju da se nešto iščekuje i u tom smislu ne možemo imati odgovore i tražimo mišljenje da li je optuženi sposoban da prati suđenje ili nije. Operativni zahvat koji se pominje u dokumentaciji, i prije je najavljivan”, kazao je tužilac.

Branilac Branko Ristić je rekao da njegovom branjeniku slijedi operativni zahvat i da, srećom, nije došlo do stanja koje zahtijeva hitnu intervenciju, da se radi o situaciji koju niko ne može predvidjeti jer postoje procedure na koje Ninković ne može uticati.

Ninković je kazao da je došlo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja i da je dobio uputnicu za operativni zahvat van BiH, nakon kojeg, kako je rekao, ne bi ništa protiv imao da se uradi novo vještačenje.

“Želim da se ovaj postupak što prije završi”, dodao je otpuženi.

Optužnica tereti Ninkovića da je, u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do kraja 1993., progonom civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Zbog zdravstvenog stanja, njegov predmet je nakon više mjeseci odlaganja i vještačenja u julu 2019. odvojen u odnosu na Borislava Paravca, Andriju Bjeloševića i Milana Savića.

Sudsko vijeće je Odbrani naložilo da dostavi svu medicinsku dokumentaciju koja će se vještaku dati na uvid prije nego se donese odluka o prijedlogu Tužilaštva, te će naredna statusna konferencija u ovom predmetu biti zakazana naknadno.

Haris Rovčanin