Članak

Srabović i ostali: Ispitivanja, udarci i elektrošok u Srednjoškolskom centru

31. Oktobra 2019.16:35
Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je u junu 1992. godine u Srednjoškolskom centru bio ispitivan, udaran i mučen elektrošokom.

Dragan Blagojević izjavio je da je prije privođenja u Srednjoškolski centar predao pušku Teritorijalnoj odbrani (TO).

“Bio sam portir u poljoprivrednom dobru do privođenja Vojne policije da dam izjavu u junu 1992. godine. Došla je Vojna policija, privela me, odvode me u Srednjoškolski centar. Uveli su me u jednu učionicu da uzmu moju izjavu i podatke. Pitali su me: ‘Gdje ti je puška?’ Rekao sam da sam je predao. Pitali su za pištolj, rekao sam da je u stanu, i otišli su po pištolj u stan”, kazao je Blagojević.

Dodao je da su otišla dva policajca i donijela službeni pištolj.

“Kasnije, kroz par sati, doveli su moju suprugu. Mene su kasnije odveli u učionicu gdje su bili ostali. U učionici nas je bilo možda pet”, rekao je svjedok.

Istaknuo je da su odvođeni na ispitivanja.

“Mene su rahmetli Sejo Geler i još dva policajca odveli kod Zije Srabovića u kancelariju na spratu. Sejo Geler me udario nogom u predjelu grudi. Gospodin Zijad je rekao: ‘Znaš li me?’, ja sam rekao: ‘Znam’”, izjavio je svjedok.

Dodao je da mu je Zijad kazao: “Šta misliš da te sad odvedemo na stadion kad bude granatiranje, da te ubiju tvoji?”

Ispričao je da je kod Zije Srabovića u kancelariji bio pet minuta.

Zijadu Sraboviću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Abidu Arapčiću, Senaidu Ćosiću, Pašagi Čajiću, Samiru Džambiću i Mirsadu Žiliću sudi se za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Naglasio je da je ponovo odvođen na ispitivanje te da je dobio nekoliko šamara od dvije osobe.

“U međuvremenu je došao ‘Ahmet konobar’ i rekao mi da skinem čizme i čarape, stavim noge na stolicu i okrenem se naslonjaču. Tad mi je stavio elektrošok na nogu – pecnula me struja, ni lijep ni ružan osjećaj”, kazao je svjedok.

Dodao je da je poslije toga vraćen u sobu gdje su bile ostale privedene osobe.

Istaknuo je da on nije vidio da su drugi tu tučeni.

“Jedino što mi je Branko Božanović bio ‘šareniji’, vidjela se jedna masnica. Izvođeni su i drugi iz te prostorije. Kasnije je izveden Nikola, njega su vratili, faktički ubacili u prostoriju. Čuo se neki jauk, kasnije su Nikolu doveli u tu prostoriju gdje smo svi bili. Nikola je tražio samo vode, tražili smo od čuvara vode, donijeli su. Sutradan su nas zvali na doručak, ja sam ga baš nogom gurnuo, bio je ukočen. Kasnije je bio neko u bijelom mantilu, najvjerovatnije doktor”, rekao je svjedok.

Dodao je da je Nikola sahranjen na gradskom groblju.

“Sahranili smo ga 29. juna, na dan mog rođenja”, kazao je svjedok.

Nakon što mu je prezentovana izjava iz istrage, potvrdio je da se radi o Nikoli Joviću. Blagojević je ispričao da je u Srednjoškolskom centru bio dva ili tri dana. Dodao je da su poslije toga odvedeni u garažu na jezeru Modrac, a potom je 13 mjeseci bio u zatvoru u Tuzli, kako je pojasnio, zbog puške.

Potvrdio je, na pitanja optuženog Srabovića, da mu je dolazio u posjetu u zatvor u Tuzli i da je bio veza između njegove porodice i njega.

Na pitanje Odbrane svjedok je kazao da “Ahmeta konobara”, kojeg su tako zvali vojni policajci, nije poznavao prije hapšenja.

“Bio je crn, lijep momak”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. novembar.

Albina Sorguč