Članak

Presuda Slavku Milovanoviću sredinom novembra

31. Oktobra 2019.17:17
Na obnovljenom suđenju Slavku Milovanoviću zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u selu Rešagići kod Srebrenice, Apelaciono vijeće je odbilo nove dokazne prijedloge Tužilaštva i Odbrane, te je izricanje presude najavljeno za 15. novembar 2019.

This post is also available in: English (English)

godine.

Milovanović je prvostepenom presudom u februaru 2019. godine oslobođen krivnje da je, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani, 8. maja 1992. u poslijepodnevnim satima, s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, došao u selo Rešagići te učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku i naložilo novo suđenje.

Na početku ročišta je pročitana optužnica, a na upit Senadina Begtaševića, predsjedavajućeg Apelacionog vijeća, Milovanović je rekao da je razumio optužnicu, ali da “tu nema ni A od istine“.

Tužilaštvo i Odbrana su predložili da se iskazi određenih svjedoka reprodukuju, kao i da se pozovu drugi, što je Sud tokom prvostepenog postupka odbio.

“Saslušanje četiri svjedoka smo predlagali i ranije, ali je taj prijedlog prvostepeni sud odbio. To je bio jedan od razloga zbog čega smo uložili žalbu”, naveo je tužilac Edin Muratbegović.

Branilac Petko Pavlović je kazao da je te svjedoke Sud ranije pozivao, ali da se nisu odazivali, te je predložio saslušanje 11 svjedoka Odbrane, što je u ranijem postupku bilo odbijeno uz obrazloženje da se ništa ne bi promijenilo u činjeničnom stanju.

Apelaciono vijeće je odbilo prijedloge stranaka u postupku za saslušanje novih svjedoka. Zbog ekonomičnosti postupka Vijeće je odlučilo da se dio saslušanih svjedoka i materijalne dokumentacije prihvata kao dokazni materijal.

“U odnosu na predložene svjedoke, Vijeće nalazi suvišnim i nepotrebnim pozivati ih, jer su okolnosti dovoljno razjašnjene u ostalim iskazima. Nemaju značaj za ovaj predmet i nepotrebno bi se odugovlačio postupak”, naglasio je sudija Begtašević.

Nakon što su Tužilaštvo i Odbrana naveli da ostaju kod ranije datih završnih riječi, izricanje presude je zakazano za 15. novembar.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)