Članak

Pantić i drugi: Maskiranog i naoružanog zatekla u kući

31. Oktobra 2019.18:30
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je nakon napada na Zaklopaču (opština Milići) pronašla mrtvog supruga, negiravši navode iz ranijih iskaza da je prepoznala ili čula ko je bio u selu.

Svjedočeći video-vezom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zaštićena svjedokinja Z-1 rekla je da je bila u kući sa djecom i komšinicama, koje su došle jer su vidjele da su “napadnuti”.

Z-1 je kazala da je jedno maskirano i naoružano lice zatekla u svojoj kući kada je izlazila iz sobe.

“Rekoh: ‘Ovdje nema nikoga, samo žene i djeca.’ Imao je masku. Kaže sigurno…sigurno. I on je izašao”, ispričala je svjedokinja.

Ona je dodala da je vidjela još jedno lice, ali da nikada nije saznala ko su oni bili.

Z-1 je rekla da je njen suprug zatražio od njihove tada 13-godišnje kćerke da mu doda ključeve od automobila. Svjedokinja pretpostavlja da mu je to neko tražio.

Kada se pucnjava smirila, svjedokinja je, kako je kazala, vidjela supruga kako leži mrtav na leđima, sa raširenim rukama i nogama. Dodala je da su tog dana stradala i dvojica braće njenog supruga, kao i druga familija. Ona je sa preživjelim mještanima napustila selo.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužiteljica Dika Omerović svjedokinji je predočila dva ranija iskaza zbog razlika u svjedočenju. U iskazu iz 2011. godine svjedokinja je navela da je njen tada 10-godišnji sin upozorio oca da dolazi policija.

Z-1 je rekla da ona to nije vidjela, a da je sin govorio da je vidio “nekakve da dolaze”, na šta je suprug odgovorio: “Neka ih.”
Tužiteljica je navela da je svjedokinja ranije izjavila da su ljudi kasnije pričali da su vidjeli Miloševića, na šta je Z-1 kazala da nije to rekla i da ga nije ni poznavala.

Negirala je i da je u izjavi iz 1992. godine navela da je po glasu prepoznala osobu sa čarapom na glavi i da je to bio komšija Nidžo Lošić.
“Nisam to rekla. Uopšte ga nisam prepoznala”, kazala je Z-1, dodavši da je Lošića inače poznavala kao komšiju.

Iz SAD-a je svjedočila i Z-12, koja je ispričala šta joj je o napadu na Zaklopaču govorio Rašid Hodžić. Kako je rekla, on je kazao da je iz kuće vidio “aute kako ulijeću u selo i kako počinje pucnjava”.

Pričao joj je kako je bježao i skrivao se između objekata, dok su sa krovova padali crepovi. Za njim su pucali dok je bježao prema rijeci Jadar, ali nije pogođen. Rekao joj je i da je vidio kako u crvenoj “nivi” voze Muju Hodžića.

Kada se narod počeo okupljati nakon prestanka pucnjave, kako joj je kazao, vratio se i rekli su mu: “Rašide, sve su ti pobili.” Vidio je ubijenog oca, a iza kuće i kod štale “kamaru mrtvih”.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. novembar.

Marija Taušan