Članak

Srabović i ostali: Od čuvara čuo za ubistvo

24. Oktobra 2019.17:18
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je od čuvara čuo kako je Nenad Nedić ubijen u objektu “Klaonica” na Modracu kod Lukavca.

“Saznao sam da je Nedić ubijen u ‘Klaonici’, od Muradifa. S njim sam ostao dobar, dva-tri puta smo se vidjeli nakon što sam izašao. On je rekao da je Tošin ubijen u ‘Klaonici’ i da ga je dovršio Arapčić”, ispričao je Boško Mitrović u nastavku svjedočenja započetog 10. oktobra.

Mitrović je kazao da je Muradif bio jedan od čuvara i izuzetno dobar čovjek u datim okolnostima. Svjedok je rekao da su Nedić i Ozren Blagojević bili zatvoreni prije nego što su on i drugi dovedeni.

On je kazao da su ga najviše tukli “Senaid Ćosić Žera, Ahmet konobar i Arapčić fudbaler”, ali da su dolazile i druge jedinice.

Prisjetio se izvjesne Senade, koja ga je, dok je ležao go na podu, gazila štiklama te mu nožem zasjekla uho i urezivala krstove na tijelu. Dio Mitrovićevog svjedočenja bio je zatvoren za javnost.

On je rekao da su iz Modraca prebačeni kod Gradačca, a potom opet vraćeni, te prebačeni u školu u Lukavac, da bi na kraju završili u zatvoru u Tuzli, odakle su pušteni 18. oktobra 1992. godine.

Zijadu Sraboviću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Abidu Arapčiću, Senaidu Ćosiću, Pašagi Čajiću, Samiru Džambiću i Mirsadu Žiliću sudi se za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Na pitanje Odbrane kako poznaje Arapčića, Mirović je kazao da je optuženi igrao fudbal u “Radničkom” iz Lukavca i da je on ponekad išao na utakmice.

Na tvrdnju braniteljice Vasvije Vidović da je Arapčić tek od januara 1992. godine bio u tom klubu i da je bio na dvije utakmice kao rezerva, svjedok je rekao da je igrao.

Mitrović je kazao da je nakon hapšenja u julu odveden u garažu kod jezera Modrac, a da je sutradan odveden u “Klaonicu”. On je rekao da je ranije mislio da ga je u “Klaonicu” odvezao Amir Hukić, koji ga je i uhapsio, ali da sada ne zna da li je to učinio on ili “Ahmet konobar”.

Na pitnja Odbrana, potvrdio je da je razgovarao sa Zoranom Mićanovićem, koji je s njim takođe bio zatvoren, i da mu je on kazao da je uvjeren da je to bio Ahmet.

Optuženi Bajrić je rekao da svjedoka “njegova ruka nikada nije dotakla”, pitajući ga kako je došao do informacija o njemu i da li ostavlja mogućnost da to ipak nije bio on.

“Ne, to si ti”, odgovorio je Mitrović.

On se složio sa Odbranom Ćosića da mu je optuženi “poneki put pomagao kod Zagija”. Na sugestiju Ćosića da je otjerao “malog Zagija” i dao im ruku da izađu iz vode, Mitrović je kazao: “Ako je tako, hvala vam.”

Odbranu Morankića interesovalo je kako je svjedok zapamtio da je optuženi bio u crnoj majici, a drugačije se izjašnjava o prijetnji. Na pitanje branioca Senada Dupovca zašto sada kaže da mu je Morankić govorio da će dovesti njegovu ženu da je vojnici siluju, a ranije je naveo da će ih poslati da je siluju, svjedok je odgovorio da je rekao “dovesti”.

Mitrović je potvrdio da ga je Vojna policija uhapsila, odvela u vikendicu kod jezera, a potom u “Klaonicu”, gdje ga je pred kraj boravka i ispitivala.

Svjedok Goran Ramić, koji je bio u Vojnoj policiji, potvrdio je da je od komandira Seada Osmanovića dobio nalog za privođenje na informativni razgovor Zorana Mićanovića. On je kazao da je to učinio i da ne zna šta se dalje dešavalo.

Suđenje se nastavlja 31. oktobra.

 

Marija Taušan