Članak

Ćurčić: Odvođenje Bošnjakinja iz Srednjoškolskog centra u Foči

24. Oktobra 2019.15:49
Na suđenju Saši Ćurčiću, optuženom za silovanje u Foči počinjeno u julu 1992. godine, pročitani su iskazi preminulih svjedoka.

Mersudin Pružan, tužilac Tužilaštva BiH, uz prisustvo javnosti pročitao je iskaz Dragana Zelenovića u kojem se navodi da je on vodio Bošnjakinje iz Srednjoškolskog centra u stan na području Foče.

Pružan je iskaz svjedokinje Mevle Barlov, uz odobrenje Suda BiH, pročitao bez prisustva javnosti.

U iskazu Zelenovića iz 2017. godine navodi se da je on bio u interventnom vodu, te da je nakon što su Bošnjaci napustili Foču, koristio stan Esada Kiselice.

Na pitanje da li je u taj stan dovodio Bošnjakinje, Zelenović je 2017. godine ispričao da se sjeća da su iz Srednjoškolskog centra u Foči dovodili S-1 i njenu drugaricu, čijeg se imena ne sjeća.

Tvrdi da su u tom stanu, pored ostalih, bili i Milomir Davidović zvani Liči te Saša Ćurčić.

“Da se djevojke istuširaju… Pili smo ‘štok’, Liči je govorio djevojci da se ‘čula’…”, kazao je Zelenović 2017. godine.

Potvrdio je u toj izjavi da je S-2 i njenu drugaricu više puta dovodio u taj stan u julu 1992. godine, dodavši da je Saša bio “pozadinac”.

Tužilaštvo BiH tereti Sašu Ćurčića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području Foče silovao jednu osobu bošnjačke nacionalnosti. Prema optužnici, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine Dragan Zelenović je iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 i još jednu osobu, te ih je, zajedno s optuženim Ćurčićem, odveo u jednu kuću. Potom je, prema optužnici, Ćurčić uveo S-1 u sobu i zatim ju je seksualno zlostavljao i silovao.

Zelenović je 2007. u Haagu osuđen na 15 godina zatvora za zločine počinjene u Foči.

Milomir Davidović je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja u julu 1992. u Foči, a Tužilaštvo BiH ga u ovom predmetu namjerava saslušati 7. novembra.

Albina Sorguč