Članak

Dreković: Razbacane sveske i olovke

22. Oktobra 2019.16:41
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je kao policajac obezbjeđivao mjesto na kojem je u Kalinoviku pala granata i usmrtila jednu, a ranila dvije učenice.

Milivoje Faladžić prisjetio se kako je tog jutra krenuo na posao i kako je, kada je bio u blizini Opštine, iz pravca Bjelimića pala jedna, a odmah za njom i druga granata.

On je kazao da je došao u Stanicu policije i da ga je šef smjene uputio da obezbjeđuje mjesto pada druge granate, gdje je poginula Stanislava Koprivica, a dvije učenice ranjene.

Na licu mjesta svjedok je, kako je ispričao, zatekao veliki krater i inspektora, a stradali su već bili prevezeni u Dom zdravlja. Rekao je da je vidio i gelere, kao i stvari učenika – sveske, olovke i torbe.

Faladžić je potvrdio da poznaje Ratka Đogića i Miroslava Tošovića i da su oni takođe ranjeni u Kalinoviku, mada se ne sjeća kada.

On je svjedočio na suđenju Ramizu Drekoviću, koji je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a jedan civil i više maloljetnika ranjeno.

Odbrana je prigovorila na iskaz svjedoka Faladžića navodeći da je nezakonit jer je tužilac postavljao sugestivna pitanja, kao i da je u suprotnosti sa objektivnim dokazima.

Branilac Kadrija Kolić predočio je svjedoku njegovu raniju izjavu u kojoj je naveo da je iz Policijske stanice na lice mjesta otišao sa inspektorom Rajkom Višnjevcem, i upitao ga zašto danas kaže da ga je tamo zatekao. Faladžić je rekao da je inspektor ranije otišao, negiravši sugestiju branioca da je izjavu korigovao nakon razgovora sa Višnjevcem.

Svjedok je na brojna pitanja o dolasku jedinica u Kalinovik iz drugih mjesta, obezbjeđenju raznih objekata i borbama odgovarao da nije tačno ili da se ne sjeća. Na pitanje ko je obezbjeđivao vitalne objekte u gradu 1995. godine, svjedok je odgovorio da nije bilo vojnih objekata u gradu.

Kazao je da iznad Opštine nije bio punkt, kao i da ne zna da je 15. maja 1995. u Kalinoviku bila eksplozija usljed podmetnutog plastičnog eksploziva.

On se nije složio sa braniocem da je krater koji je spominjao nastao usljed dejstva plastičnog eksploziva, kao ni da je Koprivica poginula u širem rejonu Kalinovika, a ne na mjestu koje je obezbjeđivao.

Faladžić je rekao da je utvrđivano odakle su doletjele granate, ali da ne zna poimenično ko je to radio.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. novembar.

Marija Taušan