Članak

Ranko Babić i ostali: Tijelo svekra na putu

21. Oktobra 2019.13:03
Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je da je u augustu 1992. godine na putu vidjela ubijenog svekra.

Zaštićena svjedokinja “E” izjavila je da je 11. augusta 1992. nosila hranu djeveru u logor “Trnopolje”, te da joj je po povratku komšinica rekla da joj muž odveden.

“Ana mi je rekla da je moj muž proveden u kombiju sav krvav i da su provedeni prema Ljubiji, stadionu”, kazala je svjedokinja “E”, dodavši da su u kombiju bili i drugi muškarci.

Svjedokinja je ispričala da je zatim s drugim ženama otišla do kuće Marka Pavića, gdje im je rečeno da ne smiju ići svojim kućama. Prema svjedokinji, na prijedlog Esme Poljak otišle su do kuće Radeta Bilbije da pitaju da li je put slobodan, a nakon toga su vidjele crveni golf, u kojem su bili Ranko Babić i izvjesni Bajica.

“Ja sam rekla: ‘Zašto ste mi muža odveli? Nije ništa kriv.’ Bajica je rekao: ‘Samo ćemo ga ispitati i pustiti’”, kazala je “E”.

Zaštićena svjedokinja je rekla da je nakon toga vidjela ubijenog svekra na putu, kao i krv i naočale.

Svjedokinji je predočena izjava iz 2009. godine, kada je izjavila da su u crvenom golfu bili Marinko Praštalo i Bajica, sestrić Radeta Bilbije. Ona je kazala da ne može objasniti razliku u iskazima.

“Drugi je vozio, a Bajica je sjedio naprijed”, dodala je svjedokinja “E”.

Ona je naglasila da joj je svekrva, kada se vratila kući, ispričala da je bila vojska, kao i da je u kući, pored žena, zatekla dvojicu djevera, supruga i svekra.

“Rekla je da su tučeni i odvedeni, i da je djeveru presudio Bajica – sjekirom”, kazala je svjedokinja “E”.

Tužilaštvo BiH tereti Ranka Babića, Bratislava Bilbiju i Đuru Adamovića, bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora, a na teret im je stavljeno da su u augustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. oktobar.

Albina Sorguč