Članak

Tomanić: Saznanja o ubistvu komšije

18. Oktobra 2019.15:51
Svjedokinja Državnog tužilaštva je na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika ispričala kako je u maju 1992. vidjela da njenog komšiju tuku kundacima pušaka i kako je čula da je on kasnije ubijen.

Paša Muminović, koja je svjedočila putem videolinka iz Austrije, izjavila je da su muškarci iz Glumine, među kojima su bili njen suprug i dva djevera, odvedeni i da za njih ništa ne znaju, kao i da su tada putem razglasa upućivani pozivi na predaju oružja.

Oko 30 žena i djece, kako je rekla, bilo je skupljeno na prostoru između jedne kuće i garaže, da se tada pucalo oko njih, kao i da je u blizini pored česme bio njen komšija Bajazit, koji nije bio s njima u grupi.

“Vidjela sam da su trojica oko njega. Pucali su mu ispod nogu. Čovjek je odskakivao. Udarali su ga kundacima od pušaka. On se otrgao i potrčao. Prišao je čovjek i iz pištolja pucao jednom ili dva puta. Taj momenat sam vidjela. Ali nisam vidjela Bajazita u travi. Kasnije sam čula da je on ubijen”, kazala je svjedokinja i navela da su kasnije izveli trojicu mladića da ga zakopaju.

Istakla je i kako nije poznavala nikoga od “ovih što su Bajazita tukli”, niti ima saznanja ko je pucao, osim što je čula da je u Glumini bio neko iz Tomanića, ali da ona njih ne poznaje.

Svjedokinja je rekla i da je poznavala Hajrudina Čerkića i da je čula kako su mu majku natjerali da ga doziva iz šume, gdje se bio sklonio, i da su ga poslije dovezli u kolicima.

Tužilaštvo je svjedokinji predočilo dio iskaza iz istrage u kojem je kazala da su vojnici natjerali njenu komšinicu da iz šume doziva sina Hajrudina i da je odatle sa Čerkićem izašao i Bajazit Behljulji, ali je ona rekla da se toga ne sjeća.

Za dio predočenog iskaza u kojem stoji da je čula da su iz šume doveli još jednog muškarca, da su ga odveli s Hajrudinom i da im se obojici od tada gubi svaki trag, svjedokinja je ustvrdila da to nije vidjela, već samo čula.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja se nije mogla sjetiti da li su u Gluminu došli vojnici koji su na glavi imali kapuljače s prorezima za oči, niti da se sjeća kako je izgledao čovjek koji je ispalio hitac ili dva iz pištolja.

Cvijan Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Putem videolinka je saslušana i svjedokinja Razija Čerkić, supruga Hajrudina, koja je kazala da se pridružuje krivičnom gonjenju u ovom predmetu i da postavlja imovinskopravni zahtjev.

Tokom većeg dijela njenog svjedočenja suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

Nastavak suđenja je 6. novembra.

Haris Rovčanin