Članak

Dreković: Stanislava ležala mrtva u krilu prijateljice

15. Oktobra 2019.17:31
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je na suđenju Ramizu Drekoviću kako je 1995. godine bio prisutan na uviđaju kada je poginula djevojčica Stanislava, te da je čuo da je granata ispaljena iz pravca Bjelimića, gdje je položaje držala Armija Bosne i Hercegovine (ABiH).

Rajko Višnjevac, penzionisani policajac, pred Sudom BiH je ispričao kako je 1995. godine, “za vrijeme bombardovanja Kalinovika”, izlazio na lice mjesta i vršio uviđaj, s tim da je prvo morao obavijestiti istražnog sudiju ili tužioca, nakon čega “oni odrede ko će raditi uviđaj”.

“Centar Foča je vršio uviđaj kad je Stanislava poginula, ali sam bio i ja prisutan. Ja sam gledao taj krater. Zatekao sam se tu, ne znam odakle sam došao. Zatekao sam Stanislavu, u krilu Nišićke male (Dušanka Nišić, op.a.). Ona je ukočena bila. Imala je takav pogled”, izjavio je svjedok, dodavši kako je “pozvao Miloja Sladoja i on je odnio malu Nišićku”. “Htio je da nosi Stanislavu, ali sam ja rekao da nose Nišićku jer je Stanislava mrtva.”

Svjedok je ispričao kako je uviđaj vršio i u Potocima, kada je ranjen Miroslav Tošović.

“On je bio dijete, ne znam koliko je godina imao. Pala je bomba, on je ranjen od bombe, granate. Ja sam izašao na lice mjesta, ali se ne sjećam ničega”, pojasnio je.

Ramiz Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa ABiH, u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a jedan civil i više maloljetnika je ranjeno.

Odbrana optuženog je svjedoka ispitivala na okolnosti vršenja uviđaja, te ih je zanimalo da li su naredbe za vršenje uviđaja bile u pisanoj formi, na što je svjedok odgovorio kako nisu.

Pitali su ga i zašto na određenim zapisnicima nisu potpisane kolege koje su vršile uviđaj, na što je svjedok odgovorio kako se znalo desiti da “ja to napišem, a kolega nije tu da potpiše”.

Po saslušanju ovog svjedoka, Odbrana je uložila prigovor zakonitosti na njegovo saslušanje, naglasivši da je on u uviđajima učestvovao suprotno zakonima koji su tada važili.

Iako je bilo planirano saslušanje još jednog svjedoka, odlukom Vijeća on će biti saslušan na idućem ročištu.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. oktobar.

Nermina Kuloglija-Zolj