Članak

Srabović i ostali: Tukli ga u klaonici

10. Oktobra 2019.14:12
Na suđenju za zločine počinjene u Lukavcu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su ga optuženi tukli u objektu klaonice u Modracu kod Lukavca.

Boško Mitrović je rekao da su ga tukli Senaid Ćosić, kao i “Ahmet konobar” i “Arapčić fudbaler”, pokazavši u sudnici na Ahmeta Bajrića i Abida Arapčića.

Svjedok je kazao da je uhapšen u Lukavcu 18. jula 1992. godine dok je sa suprugom prolazio pored Doma kulture. Naveo je da mu je prišao Amir Hukić, s kojim su bila dvojica vojnih policajaca, i rekao mu da ima nalog za njegovo hapšenje.

Odveden je, kako je ispričao, u jednu garažu, gdje je doveden i Zoran zvani Kirija. Kazao je kako je dolazio jedan vojni policajac i pustio ih da izađu napolje, govoreći da se nada da će doći Zijo Srabović i da će se ispostaviti da je neka greška.

Mitrović je rekao da Srabović nije došao i da su vraćeni u garažu, a sutradan odvezeni u Modrac. Kako je kazao, sjeća se da je bila rampa prije kuće Refika Morankića i da je vozač razgovarao s vojnicima na kapiji.

Odatle su, prema iskazu svjedoka, odvezeni u objekat nekadašnje klaonice, gdje su ih dočekali Žera, za kojeg je kasnije saznao da se zove Senaid Ćosić, te Mešković ili Mešanović Muradif, kao i vrlo mlad momak po nadimku Zagi. Rekao je da su nakon nekoliko dana dovedeni i Ratko Marjanović i Borislav Čačić.

Mitrović je kazao da je podizan pomoću kuke za meso i tučen. Napomenuo je da su ih Žera i Zagi udarali pesnicama, palicama i nogama. Za Muradifa je naveo da je bio izuzetan čovjek. Kako je rekao, i on ih je ponekad tukao, ali “kad mora, kad dođe Fikina ekipa”.

Svjedok je kazao da je, dok je visio i bio udaran, gubio svijest. Sebi je dolazio u drugoj prostoriji ili u buretu s vodom u koje bi ga ubacivali. Rekao je da je imao bolove i da je bio crn po tijelu, te da je imao otvorenu ranu na kuku jer su spavali goli, a poslije je saznao i da su mu slomljena dva rebra.

Mitrović se prisjetio kako je jedne prilike doveden u prostoriju gdje je bio Morankić sa velikim psom. Naveo je da ga je pitao zašto je ostao i ko dojavljuje, a da on nije znao šta da mu odgovori. Kazao je da mu je Morankić tada rekao: “Nemoj da ti dovedem ženu i da je svi ovi moji momci siluju.”

Prema riječima svjedoka, tada su tu bili, osim trojice čuvara, Ahmet, Arapčić i izvjesni Ešo.

“Nakon toga kreće makljaža… Dižu me. Tukli su Ahmet konobar i Arapčić fudbaler”, prisjetio se Mitrović, čije je svjedočenje prekinuto zbog dojave o bombi u Sudu BiH.

Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića optužnica tereti za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila zatočenih u Lukavcu i Modracu u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. oktobar.

Marija Taušan