Članak

Nanić i ostali: S-1 dobio posao jer je “završio” neke stvari

30. Septembra 2019.17:30
Odgovarajući na pitanja Odbrane na suđenju za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio kako je zaštićeni svjedok S-1 nakon svjedočenja u ovom slučaju dobio posao u javnom preduzeću.

Hamid Šahinović, koji je tokom rata bio referent bezbjednosti u 505. bužimskoj brigadi Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), rekao je kako poznaje svjedoka S-1, te kako je čuo da komentariše ovaj slučaj.

“Imao je svoje viđenje. On je govorio da će strpati u zatvor sve pripadnike kojih se sjeća. Najviše je bio kivan na Vahida Bajraktarevića”, kazao je svjedok.

Svjedok je ispričao kako mu se S-1, nakon što se zaposlio, pohvalio rekavši da je dobio posao jer je “završio” neke stvari, pojašnjavajući kako to znači da je “bio svjedok u sudu”.

On je svjedočio na suđenju Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću te Samiru i Huseinu Isakoviću, koji su optuženi da su u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

S njima je optužen i Muhamed Alešević, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen, s tim da, kada budu ispitivani zajednički svjedoci, bit će prisutni Alešević i njegova Odbrana.

Svjedok je naveo kako je njegovo zaduženje bilo da vodi razgovore sa zarobljenicima, da skuplja informacije o oružju i “zauzetosti terena od strane neprijatelja”, te da su se zarobljenici ispitivali zavisno od toga koliko su “interesantni”.

“Ako je lice interesantno sigurnosno, odmah se dovede, a ako ne, ispita se kroz 12, 24 ili 48 sati. Ako nema nikoga, onda se sačeka dan-dva”, izjavio je.

Svjedok je pojasnio i kako su se zarobljenici puštali kući ukoliko izraze želju.

“Kad izraze želju, neko od nas ode do porodice, kaže da je izrazio želju i tražimo garanciju da će se vratiti. Nakon toga ih odvezemo kući i oni se vrate”, rekao je, dodavši kako onaj ko ih odvede i potpisuje nalog za njihovo puštanje.

Na suđenju je svjedočio i Ibrahim Cinac, koji je kazao kako je optuženi Zijad Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost, te da je bio zadužen za obuku i opremljenost Vojne policije. Naveo je kako je optuženi Nanić učestvovao u ispitivanju zarobljenih.

“Kad zarobljenici dođu, evidentičari ih popišu. Nakon toga ih pomoćnik komandanta za bezbjednost zove i ispituje jednog po jednog”, pojasnio je svjedok.

Suđenje se nastavlja 21. oktobra.

Nermina Kuloglija-Zolj