Članak

Milunić i ostali: Svjedoku predočene razlike

27. Septembra 2019.15:53
Na suđenju za zločin počinjen u prijedorskom selu Zecovi, Odbrana Ilije Zorića pozvala je svjedoka Zijada Bačića kako bi ga ispitala o određenim razlikama u iskazima.

Bačić je svjedočio na poziv Tužilaštva 16. septembra 2016. godine, a Odbrana ga je pozvala kako bi ga ispitala o razlikama u odnosu na dva ranija iskaza, koja je, kako je kazao branilac Dejan Bogdanović, naknadno dobila.

Branilac je citirao izjavu iz 2007. godine u kojoj je svjedok naveo da mu je Stojan Stupar rekao imena svih vojnika koji su bili u Zecovima i poubijali narod, ali da nije zapamtio ni zapisao njhova imena.

S obzirom da je na suđenju kazao da mu je Stupar spominjao Iliju Zorića i Zorana Grbića, Bogdanović je svjedoka pitao zbog čega to nije rekao i 2007. godine.

Bačić je kazao da je mislio da nije zapamtio imena ostalih vojnika.

On je potvrdio da je Iliju Zorića većinom viđao u “šarenoj maskirnoj uniformi”, a na pitanje da li je 2004. kazao da je imao “plavu maskirnu uniformu”, svjedok je odgovorio da je vjerovatno tako rekao ako stoji u izjavi.

Bogdanović je svjedoka podsjetio da je u ranijoj izjavi naveo kako je otišao kod Milana Stupara, koji ga je skrivao osam dana, a da je peti ili šesti dan otišao do kuće i vidio mrtva tijela, dok je na suđenju kazao da je vidio tijela i kada je išao do Stupara.

Bačić je rekao da je i prvi put vidio tijela i da nije mogao drugačije govoriti.

Na pitanje tužioca Izeta Odobašića, svjedok je potvrdio da prilikom davanja izjava u istrazi nije ni znao ko su osumnjičeni.

Za ubistva najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjena u julu 1992. u Zecovima, s Ilijom Zorićem optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Dušan Milunić optužen je kao komandir Rasavačke čete, Radomir Stojnić u svojstvu komandira Rezervne stanice milicije, Četić u svojstvu predsjednika Kriznog štaba za selo, a ostali optuženi kao pripadnici Rasavačke čete Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se nastavlja 18. oktobra.

Marija Taušan