Članak

Pantić i ostali: Ubistvo porodice u Zaklopači

5. Septembra 2019.15:56
Na suđenju petorici optuženih za ubistva 57 civila u Zaklopači, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je da su joj tokom napada ubijeni otac, djed i amidža.

Zaštićena svjedokinja Z-23 kazala je da je 16. maja 1992. primijetila više vozila, među kojima je bio jedan džip i jedno policijsko vozilo. Dodala je da je vidjela 15 ili 20 vojnika.

“Vidjela sam vojnike, jedan me pitao imam li oružja, a drugi je rekao: ‘To je dijete, pusti je…’”, izjavila je svjedokinja, koja je tada imala 14 godina, dodavši da je vojnik koji je pitao za oružje uperio pušku u nju.

Ona se prisjetila da je pobjegla u kuću kada su vojnici počeli pucati na njenog oca.

“Kada sam ušla u kuću, kroz prozor sam vidjela, pucali su po našim prozorima, po kućama”, kazala je svjedokinja Z-23, koja je kasnije vidjela tijela oca, djeda i amidže.

Z-23 je posvjedočila i da joj je zaštićena svjedokinja Z-6 rekla da je vidjela ko joj je ubio oca, pojasnivši da se radi o bratu njenog druga.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači počinjenim 16. maja 1992. godine, sudi se Radomiru Pantiću, Branku Joloviću, Milomiru Miloševiću, Nenadu Vukotiću i Nikoli Lošiću. Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Miodrag Perendić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kojem su ranije bile dodijeljene mjere zaštite, zatražio je da mu se ukinu mjere te je, svjedočeći javno, ispričao da je u maju 1992. godine čuo da je Zaklopača pala.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. septembar.

Albina Sorguč