Članak

Ćurčić: Čekaju se zaštićeni svjedoci i osuđenik

5. Septembra 2019.17:09
Na Sudu BiH održana je statusna konferencija na kojoj je dogovoren plan nastavka suđenja Saši Ćurčiću, optuženom za silovanje u Foči.

Tužilac Mersudin Pružan rekao je kako se može krenuti sa saslušanjem zaštićenih svjedokinja S-3 i S-4, uz napomenu da one ne borave u BiH pa je potrebno dogovoriti termin u kome bi mogle svjedočiti, dok su podaci o prebivalištu svjedokinje S-2 nepoznati.

“Za svjedokinju S-2 nemamo informaciju gdje se nalazi, ali imamo izjavu koja je data i relevantna”, izjavio je tužilac i naveo da ni ova svjedokinja nije u BiH.

Kako je svjedok Dragan Zelenović umro nakon podizanja optužnice, predloženo je da se njegova izjava pročita. Ćurčićeva Odbrana je bila saglasna, ali je traženo da se pročita i Zelenovićeva izjava data u predmetu “Milomir Davidović”.

“Odbrana nema prigovora da se pročita izjava, s tim da tražimo da se pročita i ona koja je data u predmetu ‘Milomir Davidović’”, kazao je branilac, napomenuvši kako Odbrana nema svjedoka pa će izvesti samo materijalne dokaze.

Zelenović je 2007. u Haagu osuđen na 15 godina zatvora za zločine počinjene u Foči.

Pored ovih saslušanja, Tužilaštvo traži da se sasluša i Milomir Davidović, pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja u julu 1992. u Foči, te još jedna svjedokinja.

Tužilaštvo BiH tereti Sašu Ćurčića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području Foče silovao jednu osobu bošnjačke nacionalnosti. Prema optužnici, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine Dragan Zelenović je iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2 i još jednu osobu, te ih je, zajedno s optuženim Ćurčićem, odveo u jednu kuću. Potom je, prema optužnici, Ćurčić uveo S-1 u sobu, a zatim je seksualno zlostavljao i silovao.

Suđenje će se nastaviti 10. oktobra.

Nermina Kuloglija-Zolj