Članak

Ališpago ponovo nije pristupio zbog zdravstvenog stanja

4. Septembra 2019.16:43
Na statusnoj konferenciji održanoj povodom zdravstvenog stanja Zulfikara Ališpage, optuženog za zločin počinjen u Trusini kod Konjica, dogovoreno je da na sljedećem ročištu svoje mišljenje iznese doktorica Selma Jusufović, koja je sačinila medicinsku dokumentaciju koju je Odbrana optuženog dostavila Sudu BiH.

Ališpagina advokatica Jasmina Iftić rekla je da njen klijent nije pristupio ročištu iz zdravstvenih razloga, o čemu je Sudu BiH dostavljena medicinska dokumentacija.

Sutkinja Željka Marenić je kazala da je Ališpago tražio odgodu zbog zdravstvenog stanja, a njegova Odbrana je dostavila endokrinološki nalaz od 30. augusta 2019. godine.

“Ovaj nalaz je neozbiljan u smislu traženja odgode”, rekla je Marenić.

Iftić je odgovorila da je i u ranijim nalazima Sud upoznat s ovom bolešću optuženog, te da se radi o zdravstvenom stanju koje oscilira i koje pogoršava stres.

Marenić je istaknula da je bilo niz vještačenja zdravstvenog stanja optuženog te da je zaključeno da je bio sposoban da prisustvuje glavnom pretresu.

“On je iznalazio razloge i načine da ne pristupi pretresu. Ovo nije prvi put, ovo traje čitavih deset godina. Sud će ozbiljno razmotriti vođenje ovog postupka bez prisustva optuženog ili eventualno određivanje pritvora za optuženog. Omogućena mu je odbrana u svakom pogledu, to što on opstruira, to se ne može tolerisati, i mi ćemo iznaći način da se ovaj postupak vodi i okonča”, kazala je Marenić.

Iftić je rekla da se suđenje ne može voditi u odsustvu optuženog.

Sutkinja je naglasila i da se vijest o napadu optuženog na pripadnike policije reflektovala na ovo suđenje, te da je Sud dobio upite od medija kako je moguće da se tako ponaša osoba koja zbog bolesti ne može da pristupi na suđenje i koja “svakodnevno boravi u restoranu i kafiću”.

Ališpagi se, kao bivšem komandantu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), sudi da je propustio da preduzme mjere na kažnjavanju potčinjenih pripadnika zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjenih u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. septembar.

Albina Sorguč