Članak

Dreković: Poriv za preživljavanje

U nastavku suđenja Ramizu Drekoviću, optuženom za zločine protiv civila, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je, nakon ispaljenja granate 3. jula 1995.

godine, zajedno s prijateljima ranjena u centru Kalinovika.

Svjedokinja Jelena Bozalo se prisjetila subote, 3. jula 1995. godine, kada je sa ostalim učenicima osmog razreda krenula u školu, ne mogavši se sjetiti je li tada ili ranije tog dana pala prva granata u Kalinoviku.

Nastavnici su ih, kako se kazala, smjestili u hodnik škole u prizemlju, gdje su proveli određeno vrijeme, a potom su, po dvoje djece, puštani kućama. Navela je da djeca nisu otišla kućama, već su se čekali u centru Kalinovika, kako bi se družili i igrali.

“Tada, kada smo se nalazili na raskrsnici, u centru, sa mnom je bio Igor Kuzomora. Čuli smo ispaljenje granate u tom trenutku. Sjećam se da sam rekla da sam čula ispaljenje. Očekivali smo da ćemo čuti zvuk, ali ga nismo čuli. U tom momentu je pala granata. Ne sjećam se same eksplozije. Da li sam bila bez svijesti, ne znam. Kada sam se probudila, nije bilo nikoga, vidjela sam na pantalonama krv, da su poderane. Ležala sam na asfaltu…”, posvjedočila je ona.

Bozalo je ispričala da joj je tada prošlo kroz glavu da je ranjena i da je imala poriv za preživljavanjem, te da je zvala u pomoć. Tada je, prema njenim riječima, ustala i krenula prema Domu zdravlja. Navela je da je na putu do Doma zdravlja srela oca, koji ju je mogao prepoznati samo po odjeći jer joj je lice bilo u gelerima i natečeno, a oko zatvoreno.

Nakon ukazane prve pomoći, istog dana je, zajedno s drugom Igorom, prevezena u bolnicu u Foči, gdje je drugog ili trećeg dana operisana, jer su joj u debelom crijevu pronašli geler. Od granate ispaljene tog dana, rekla je svjedokinja, još nekoliko njenih prijatelja je ranjeno, a Stanislava Koprivica je poginula.

Mjesto gdje je granata pala, kazala je Bozalo, od škole je udaljeno oko 50 metara, a koliko se može sjetiti, granata je došla sa zapada, iz pravca brda Gradina.

Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hecegovine (ABiH), u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a jedan civil i više maloljetnika je ranjeno.

Odbrana je svjedokinju pitala je li moguće da je u bolnicu u Foči primljena 8. juna, pozivajući se na evidenciju bolnice, odnosno protokol, a ona je odgovorila da ni danas administracija nije tačna, a kamoli 1995. godine.

Suđenje Drekoviću se nastavlja 27. augusta.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija