Članak

Pantić i ostali: “Ni sanjao nisam da će mi ubiti suprugu i djecu”

12. Jula 2019.11:19
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da su u napadu na selo Zaklopača kod Milića 16. maja 1992.

godine ubijeni njegova supruga i dvoje male djece.

“Nisam ni sanjao da će ubijati žene i djecu. Da sam znao da će mi ubiti suprugu i djecu, ne bih ni ja bježao”, rekao je Ramiz Hodžić svjedočeći video-vezom iz Amerike.

On se prisjetio kako je tog dana izašao iz kuće da nabere trave za stoku i kako mu je komšija kazao da su opkoljeni. Vratio se i rekao supruzi šta je čuo, a ona mu je kazala da bježi. Napomenuo je da je namjeravao da ide prema šumi, ali kad je prošao kod neke kuće, vidio je kako ubijaju jednog komšiju. Ušao je u kuću u kojoj niko nije živio i tu je došao i jedan dječak.

“Oni su vjerovatno ušli u moju kuću i istjerali moju ženu i djecu. Čujem suprugu kako viče: ‘Nemojte mi djecu’”, prisjetio se kroz plač svjedok Hodžić.

Dodao je da je pucnjava trajala 15 minuta, a kada se stišalo, izašao je sa dječakom. Pronašli su dječakovu majku sakrivenu u kući i krenuli su dalje. Rekao je da je vidio “kamaru muškaraca” kako leže, a kod štala i poljskog WC-a i ubijene žene i djecu.

“Kod druge štale sjedila je moja supruga, i kćerka, svastika i njena kćerka. U bazenu moj badžo… Moj sin je ležao na leđima”, kazao je Hodžić, čija su djeca bila stara osam i šest godina.

On je rekao da je u Hodžićima, dijelu sela u kojem je živio, bila grupa koja je ubijala sve redom, i žene i djecu, a da druga grupa, koja je došla iz pravca Milića, nije ubijala žene i djecu. Kako ih je nazvao, “zlo i manje zlo”.

Za učešće u ubistvima bošnjačkih civila u Zaklopači počinjenim 16. maja 1992. godine sudi se Radomiru Pantiću, Branku Joloviću, Milomiru Miloševiću, Nenadu Vukotiću i Nikoli Lošiću. U napadu je ubijeno najmanje 57 civila, među kojima je bilo žena, djece i staraca.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Hodžić je kazao da nema saznanja o počiniocima ubistava u Zaklopači. Rekao je da mu je rođak kazao da je tog dana, dok se skrivao u jarku, vidio Nikolu Lošića.

Na pitanje Odbrane, svjedok je precizirao da je rođak rekao da je Lošića s 200 metara udaljenosti vidio na ulazu u selo, na putu koji vodi prema kući Lošića.

Svjedok Sadif Hamidović ispričao je kako je prilikom napada na Zaklopaču uspio pobjeći i skrivati se u šumi. Kazao je da je igrao karte kada se pojavilo više vozila, uključujući jednu sivu hondu, za koju zna da je koristila policija.

On je rekao da je vidio neke mještane ubijene, a kasnije je iz šume vidio bager i traktor. Drugi ili treći dan, kako je naveo, iz šume je kroz dvogled vidio kako u selo dolazi policijski automobil i prepoznao je policajca Miloševića.

Odbrana ga je podsjetila da je u izjavi iz 1992. godine kazao da je “iz šume zapazio pet četnika” i da je prepoznao Miloševića u maskirnoj uniformi, dok su ostali bili u plavoj. U izjavi se navodi da su tada išli po kontejner, koji je kasnije postavljen kao policijski punkt.

Svjedok je rekao da se nakon toliko godina ne sjeća drugih detalja osim da je vidio policijsko vozilo i Miloševića.

Na pitanje Pantićevog branioca Radivoja Lazarevića, svjedok je potvrdio da su on i još neki ranije bježali kamionom policiji, koja ih je bila zaustavljala zbog drva koja su prevozili a koja nisu bila “legalna”. Svjedok se nije složio da je ispod drva bilo oružje.

Suđenje se nastavlja 15. jula.

Marija Taušan