Članak

Stupar i ostali: Lancima udarani u policiji

8. Jula 2019.15:55
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je optuženi Simo Stupar bio među osobama koje su ga u junu 1992. godine tukle u Policijskoj stanici u Vlasenici.

Zaštićeni svjedok S-6 kazao je da se u aprilu 1992. skrivao s drugim bošnjačkim stanovništvom po šumama, jer su ljudi odvođeni iz stanova. Naveo je da su neka sela popaljena i da su muškarci odlučili da krenu šumom prema Kladnju, ali da su srpske snage granatirale šumu i da su uhapšeni u junu.

Između više lokacija, doveden je u stanicu milicije, gdje je u maloj prostoriji bilo njih 15 do 20, prisjetio se svjedok. Rekao je da je Simo Stupar, koga tada nije poznavao, došao po njega i odveo ga na sprat. Naveo je da su prethodno odvođeni Bajro i Emin Durić, koji su vraćeni izudarani.

S-6 je opisao kako je na spratu udaran lancima, palicama i čizmama, da je tjeran da skine odjeću i da je bio krvav. Kazao je da su ga tukli Simo Stupar, Zoran zvani Maljić i Ljuban Kovačević. Ispitivali su ga ko je ubio izvjesnog Milonju.

Ispričao je i kako su mu crtali zastavu sa četiri “S” dok je bio naslonjen na koljena i laktove. Kako je rekao, posipali su mu so po leđima i vidio je “kako kapa nešto bijelo i crveno”.

Prema njegovim riječima, Stupar ga je pitao: “Hoćeš da te silujem?”

Upitan kako zna da se radi o Simi Stuparu, svjedok je kazao da zna njegovog oca Mijata, kao i da je čuo od drugih kako se zove.

Svjedok je rekao da i danas ima posljedice premlaćivanja, da ne može da spava i normalno pomiče nogu, te da pije 14 tableta dnevno.

Simo Stupar je sa Zoranom i Goranom Tešićem optužen za progon bošnjačkog stanovništva u Vlasenici – ubistvima, oduzimanjem slobode, nečovječnim djelima i pljačkom. Prema optužnici, Simo Stupar i Goran Tešić su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

S-6 je ispričao da je u policiju doveden i Bahrija Durić i da je sutradan odveden da pokaže neke zemunice. Kazali su da je narednog dana doveden Hasan, koji im je rekao da je vidio Bahriju ubijenog u jarku.

Drugi svjedok Emin Durić izjavio je kako je bio zatvoren u policiji i kako je S-6 odveden i vraćen krvav. Potom su odveli Bajru Durića, a zatim i njega.

Svjedok je kazao da je zatekao Bajru kako ga tuku i da su počeli i njega udarati. Rekao je da su ga toliko udarali po licu da sedam dana nije mogao gledati. Naveo je i da je Bajro bio na podu pretučen i da je mislio da neće preživjeti.

Emin Durić je kazao da je od S-6 kasnije čuo da su to bili Simo i Zoran.

Na pitanje Odbrane odgovorio je da su dvojica došla po S-6, a da su u prostoriji bila dvojica ili trojica.

Treći svjedok Muradif Durić takođe je bio zatvoren u policiji sa svjedocima i drugim muškarcima, uključujući njegovog brata Bajru.

“Simu sam viđao kad su izvedeni moj brat Bajro, S-6 i Emin Durić… Bajro je vraćen premlaćen, crn po tijelu, oči su mu bile prokrvavljene. Kasnije je govorio da su ga tukli Simo Stupar, Zoran Obrenović i Slađan Pajić… Nekim željezom, stolicom, lancima…”, prisjetio se Durić.

Dodao je da je čuo krike onih koji su izvođeni i da su se S-6 i Emin Durić vratili pretučeni.

Sva tri svjedoka su ispričala da su nakon sedam-osam dana prebačeni u logor “Sušica”, gdje su u hangaru dva zatočenika preminula nakon što su izvođeni i premlaćivani.

Suđenje se nastavlja 15. jula.

Marija Taušan