Članak

Nanić i ostali: Odvođenje zarobljenika na ispitivanje

1. Jula 2019.17:14
Na suđenju za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je vod Vojne policije ratne zarobljenike odvodio na ispitivanja i na obroke.

Suvad Bajraktarević je posvjedočio da je u periodu od novembra 1994. pa do 5. aprila 1995. godine, kada je ranjen, bio u Vodu vojne policije 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i da je sve to vrijeme bio vozač komandanta brigade Izeta Nanića.

Bajraktarević je potvrdio da je poznavao vojnog policajca bez oka Nedžada Bapića, ali da ne zna kad je došao u Vojnu policiju, ni koliko je ostao, ni kakvu povredu je imao. Dodao je da mu je Vahid Bajraktarević rođak, te da je i on, kao i ostali, bio vojni policajac. Svjedok je rekao i da su Senad Salkić, Hasan Mustafić te Samir i Husein Isaković također bili vojni policajci.

Prema svjedoku, vod Vojne policije je ratne zarobljenike odvodio na ispitavanja i na obroke, te ih je čuvao.

Na pitanja advokatice Lejle Čović, Bajraktarević je potvrdio da su u vodu Vojne policije bila još dvojica Bajraktarevića, te da je Hilmija Bajraktarević podsjećao na Vahida.

Svjedok je potvrdio da je vod Vojne policije učestvovao u borbenim dejstvima i da je po nekoliko dana ostajao na ratištu. On je potvrdio i da je Vahid Bajraktarević odgovorna osoba i da nikada nije čuo da je napravio neki eksces.

Na pitanje Odbrane potvrdio je da su se zarobljenici hranili isto kao i pripadnici Vojne policije.

“Ratni zarobljenici čak su imali i mogućnost tuširanja. Posjete jesu bile dozvoljene”, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. septembar.

Albina Sorguč