Članak

Ristanić: Ratno predsjedništvo se bavilo civilnim životom

11. Juna 2019.14:29
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je Ratno predsjedništvo u Brčkom preuzimalo ulogu Skupštine kada ona nije mogla da se sastane tokom rata, kao i da se bavilo civilnim životom.

Miodrag Pajić je ispričao kako je bio član Izvršnog odbora u Brčkom do početka rata, a da je kasnije dobio ratni raspored kao sekretar Skupštine. Istakao je da je u drugoj polovini 1993. godine otišao u “Bimal”.

“Mislim da je gospodin Đorđe Ristanić dao nalog Ministarstvu odbrane i dobio sam radnu obavezu da idem u ‘Bimal’”, rekao je svjedok, dodavši da je Ristanić bio predsjednik općine.

Pajić je naveo kako nije bio član Ratnog predsjedništva od 1992. do 1993. godine, ali da jeste kasnije. Tužilaštvo mu je predočilo spisak članova i radnika Ratnog predsjedništva iz juna 1992. na kojem se nalazi i njegovo ime, a on je rekao da mu nije poznato povodom čega je sačinjen ovaj spisak.

Svjedoku je predočen i rokovnik koji je od njega oduzet tokom istrage, te je na određenim stranicama potvrđivao svoj rukopis i čitao sadržaj. Na jednoj stranici iz oktobra 1992. godine, kako je pročitao Pajić, piše “sjednica Ratnog predsjedništva”, a svjedok je kazao da je “sve ovo Skupština”.

On nije imao objašnjenje zašto je tu upisano “sjednica Ratnog predsjedništva”. Ipak je pojasnio da je Ratno predsjedništvo, u slučaju kada se nije mogla sastati Skupština, preuzimalo njenu ulogu, te se bavilo životom civila u ratu.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je potvrdio da civilna vlast nije mogla izdati neku naredbu vojsci.

Pajić je svjedočio na suđenju Đorđu Ristaniću, koji je optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima. Prema optužnici, Ristanić je bio predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom.

Na današnjem ročištu braća Boro i Milan Stević su ispričali kako su 1992. bili u jedinici Ljubiše Savića Mauzera na području Bijeljine, te su početkom maja te godine s jedinicom došli u Brčko.

Iste noći, kako je rekao Milan Stević, krenuli su u deblokadu Doma zdravlja, a on je bio ranjen, što je potvrdio i njegov brat Boro.

Boro Stević je negirao da je lično učestvovao u pretresima kuća u Brčkom, kao i da je čuo da je u tome ili privođenju učestvovao neko iz njegove jedinice. Također je istakao da ne zna i ne sjeća se optuženog Ristanića.

Suđenje će se nastaviti 18. juna.

Lamija Grebo