Članak

Dreković: Ranjavanje Ratka Đogića

11. Juna 2019.16:02
Na suđenju Ramizu Drekoviću za zločin počinjen u Kalinoviku, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz preminulog svjedoka, u kojem je naveo da je ranjen prilikom granatiranja u maju 1995. godine.

Ratko Đogić je kazao da je ranjen u Mjehovinama na području Kalinovika. Ispričao je da je krenuo da nahrani stoku i da je čuo da su pale dvije granate u Kalinovik, a da je treća eksplodirala nedaleko od njega.

“Odbacila me pet do šest metara, u žaru. Nisam mogao da se pomjerim od bolova”, izjavio je Đogić.

On je kazao da su ga komšije prebacile u Dom zdravlja u Kalinoviku, a da je potom odvezen u bolnicu u Foču, gdje mu je izvađeno devet gelera, dok su mu dva ostala u ruci.

Svjedok je naveo da na osnovu medicinske dokumentacije zna da je ranjen 22. maja 1995. godine. Taj dan, kako je rekao, čuo je ispaljenje granata iz Bjelimića kod Konjica. Istakao je da pored kuće u kojoj je živio nije bilo vojnih objekata.

Kako je naveo, istog dana je ranjena još jedna osoba iz Kalinovika, a i narednih dana je bilo granatiranja, u kojima je jedna djevojčica poginula, a više lica ranjeno.

Đogić je kazao da je čuo da su haubice bile postavljene kod džamije u Bjelimićima, mjestu u kojem je rođen.

Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a četvoro učenika ranjeno. U druga dva napada, ranjen je četvorogodišnji dječak i još jedan civil.

Odbrana je imala prigovore relevantnosti i zakonitosti smatrajući da je izjava uzeta od izvjesnog Ratka Đogića, čiji se podaci o godini rođenja razlikuju u izjavi i dokumentima u bolnici.

Branilac Kadrija Kolić je rekao da se u izjavi svjedoka navodi da je 1941. godište, a da je otpusnica iz bolnice izdata za Ratka Đogića rođenog 1938., dok se u dokumentu iz Doma zdravlja kao godina rođenja navodi 1937.

Branilac je kazao da bi svjedoku, da je u sudnici, sugerisao da on nije taj Ratko Đogić. Svjedoka bi pitao da li je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) i da li je ranjen tokom tog angažmana.

Kolić je rekao da bi mu predočio dokumentaciju iz bolnice u Foči, u kojoj stoji da je ranjavanje bilo 16. maja 1995. godine.

Odbrana bi svjedoka pitala i da li su u to vrijeme vođene borbe u rejonu Treskavice, koji je bliži Kalinoviku nego Konjic.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. juli.

Marija Taušan