Članak

Počelo obnovljeno suđenje Draganu Janjiću za silovanje u Foči

10. Juna 2019.13:33
Na početku obnovljenog suđenja Draganu Janjiću, pred Apelacionim vijećem Državnog suda preslušani su iskazi oštećene i jednog svjedoka Odbrane.

This post is also available in: English

Nakon što su se Tužilaštvo BiH i Odbrana složili da nema potrebe da se čita optužnica, te je Optužba ostala kod uvodne riječi iz prvostepenog postupka, a Odbrana navela da nema potrebe da iznosi uvodnu riječ, obnovljeni postupak počeo je reprodukovanjem iskaza oštećene B-1 i svjedoka Odbrane O-20.

Suđenje Janjiću pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je nakon što je ukinut osuđujući dio nepravosnažne presude kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja počinjenog na području Foče, i naložilo novo suđenje.

Apelaciono vijeće je potvrdilo dio presude kojim je oslobođen optužbe za nezakonito hapšenje više osoba bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Janjić je presudom iz oktobra prošle godine proglašen krivim da je, kao pripadnik policije, u augustu 1992. udarao a potom silovao svjedokinju B-1 u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina. On se, prema izrečenoj presudi, obavezuje oštećenoj isplatiti 15.000 konvertibilnih maraka (KM) na ime nematerijalne štete.

Na ovom suđenju Apelaciono vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva da se saslušaju trojica policajaca na okolnosti postojanja alibija za optuženog, dok je odbijen prijedlog da se ponovo saslušava oštećna B-1 na okolnosti da li je razgovarala sa svjedokom O-20, kao i svjedokom koji će biti saslušan na poziv Suda.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. juni, kada je planirano saslušanje svjedoka Suda i trojice dodatnih svjedoka Tužilaštva BiH.

Albina Sorguč


This post is also available in: English