Članak

Ninković i ostali: Suđenje i dalje na čekanju

31. Maja 2019.12:38
Suđenje za zločine počinjene u Doboju ponovo je odgođeno na nekoliko mjeseci zbog zdravstvenog stanja prvooptuženog Milana Ninkovića.

Nakon što je saslušalo vještaka medicinske struke, Sudsko vijeće je odlučilo da za sada neće donositi odluku o razdvajanju postupka.

Predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić je kazao da se ovaj predmet već duže vrijeme odgađa u nadi da će se Ninković oporaviti, i da se nada da će idući put biti donesena konačna odluka.

Vještakinja medicinske struke Radojka Golijan ponovo je pregledala posljednje medicinske nalaze i zaključila da Ninković nije sposoban da dolazi na suđenje. Prema njenoj procjeni, ukoliko bi uspješno bila obavljena operacija, optuženi bi se mogao oporaviti za tri do četiri mjeseca.

Branilac Branko Ristić je rekao da je Ninković primljen u bolnicu 28. maja. Vijeće je naložilo Odbrani da Sud obavijesti o razvoju događaja čim dobije novu medicinsku dokumentaciju.

Odbrana odranije predlaže razdvajanje postupka, čemu se protivi Tužilaštvo. Tužilac Mirza Hukeljić je kazao da je u interesu postupka da se ne razdvaja optuženi i da nije predugo da se sačeka predviđeno vrijeme za oporavak.

Ristić je rekao da predlaže razdvajanje, jer ukoliko ne bude mogla biti obavljena operacija, Ninković neće biti sposoban za suđenje.

Ninkoviću se, kao bivšem članu Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, sudi s Borislavom Paravcem, Andrijom Bjeloševićem i Milanom Savićem. Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Na teret im je stavljeno da su od maja 1992. do kraja 1993. godine, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, izvršili progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

U ovom predmetu svjedoci su posljednji put saslušani u septembru prošle godine.

Marija Taušan