Članak

Mrđa Darko i ostali: Oslobađajuća presuda ili novi pretres

23. Maja 2019.12:58
Tužilaštvo BiH je zatražilo od Apelacionog vijeća da ukine oslobađajući dio presude kojom su Darko Mrđa i Zoran Babić nepravosnažno osuđeni na po 15 godina zatvora zbog ubistava i drugih nečovječnih djela počinjenih u Prijedoru u julu i augustu 1992. godine, dok je Radenko Marinović oslobođen optužbi.

Nepravosnažnom presudom u novembru prošle godine Mrđa je proglašen krivim da je 20. jula 1992. ubio dva nepoznata civila u zaseoku Sredice, kao i da je s još dvije osobe istog dana iz naselja Tukovi odveo Saida Sadića, koji je ubijen dva kilometra od kuće.

Vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 6. augusta 1992. godine, prilikom transporta zatočenika iz logora “Omarska” na “Manjaču”, Mrđa fizički zlostavljao četiri lica, udarajući ih drvenim kocem i šakama.

Prema presudi, po dolasku pred “Manjaču”, Mrđa je iz autobusa izveo Dedu Crnalića i s drugim pripadnicima Interventnog voda ga tukao, usljed čega je ovaj zatočenik preminuo. Vijeće je zaključilo da je optuženi tada učestvovao u premlaćivanju još dva zatočenika.

Mrđa je proglašen krivim i da je narednog dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio. Kako se navodi u presudi, pripadnici Interventnog voda potom su tukli Ališića, a Babić ga je zaklao nožem.

Babić je osuđen i za ubistvo Nezira Kraka i Saida Babića, također nožem.

U nedostatku dokaza i zbog neuvjerljivih iskaza svjedoka, Marinović je prvostepenom presudom oslobođen optužbi za ubistvo i udaranje Nihada Bašića, a Mrđa i Babić oslobođeni su optužbe da su fizički zlostavljali ovog zatočenika. Oslobođeni su optužbe i za zlostavljanje još jednog zatočenika.

Prema presudi, Mrđa i Babić su ove zločine počinili kao pripadnici Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Tužilaštvo se na nepravosnažnu presudu žalilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na oslobađajuće dijelove presude, te predložilo da Vijeće ukine ove dijelove i odredi održavanje novog pretresa.

Odbrane Mrđe i Babića, kao i sam optuženi Babić, također su uložili žalbe iz svih žalbenih razloga, predloživši da se presuda preinači u oslobađajuću ili da se ukine i odredi novo suđenje.

Mrđin advokat Ranko Dakić je naglasio, između ostalog, kako su sve odluke o činjenicama donesene na štetu njegovog branjenika.

“Smatram da svjedočenje mog branjenika pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju predstavlja olakšavajuću okolnost i moralo se cijeniti prilikom odmjeravanja kazne”, istakao je Dakić.

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za učešće u ubistvima na Korićanskim stijenama. U oktobru 2013. pušten je na prijevremenu slobodu.

Odbrana Babića je istakla da je tokom postupka odbijen zahtjev Odbrane i optuženog za izuzeće Prvostepenog vijeća.

“Sve ono što je Prvostepeno vijeće saznalo u okončanom postupku uticalo je na pogled na Babića”, rekla je advokatica Slavica Bajić.

Babića je Sud BiH ranije osudio na 22 godine zatvora za ubistva na Korićanskim stijenama na Vlašiću, a 21 godinu dobio je za ubistva u prijedorskom selu Čarakovo. Izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina.

Odbrana smatra, između ostalog, da nema dovoljnog i valjanog obrazloženja o odlučujućim činjenicama u prvostepenoj presudi, kao i o tome zbog čega se određenim svjedocima vjerovalo, a drugima nije.

Bajić je naglasila i da je izrečena zatvorska kazna previsoka, te da se ne slaže s presudom da nema olakšavajućih okolnosti prilikom njenog odmjeravanja.

“U odnosu na Radenka Marinovića Sud je cijenio pravilno sve dokaze i donio pravilnu odluku oslobodivši ga”, kazao je Marinovićev branilac Siniša Dakić, zatraživši da se potvrdi oslobađajući dio presude.

Sva trojica optuženih nisu prisustvovala izlaganju žalbi.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Lamija Grebo