Članak

Pažin i ostali: Svjedok sposoban doći na sud

16. Maja 2019.15:44
Na suđenju za zločine počinjene na području Stoca, vještak medicinske struke je rekao kako je svjedok Državnog tužilaštva sposoban doći u Sud BiH i dati svoj iskaz, koji ne bi trebao trajati duže od sat vremena.

Vještak specijalista ortopedije Ćamil Habul je pojasnio da je svoj nalaz sačinio na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda svjedoka u njegovom domu. On je naglasio da je svjedokov hod uz pomoć pomagala izrazito otežan te ograničen na kuću i okućnicu.

“Svjedok može pristupiti svjedočenju… Može svjedočiti ne duže od sat vremena”, kazao je Habul, dodavši da svjedok može putovati uz uslove da ima adekvatan i udoban putnički automobil, te stalnu pomoć i pratnju dvije osobe.

Prema vještaku Habulu, svjedoku bi se trebao obezbijediti i smještaj preko noći ukoliko mu opće stanje ne dozvoli da se istog dana vrati kući.

Predsjedavajuća sutkinja Vesna Jesenković je rekla da je Odjel za podršku svjedocima kontaktirao svjedoka kako bi došao na današnje ročište.

“On im je rekao da nije u mogućnosti da putuje osim sanitetskim vozilom ili drugim u kojem može da legne”, kazala je Jesenković, predloživši Tužilaštvu da razmotri mogućnost saslušanja ovog svjedoka putem videolinka iz Mostara.

Optužnica tereti Mileta Pažina skupa s Ivicom Markovićem da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u ljeto 1993. hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno s njima su optuženi bivši pripadnici HVO-a Vide i Josip Krešić, kojima se na teret stavlja da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. maj.