Članak

Dudaković i ostali: Saznanja o smrti tetke

13. Maja 2019.15:25
Na suđenju Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH (ABiH), prva svjedokinja Optužbe je ispričala kako su joj u Bosanskom Petrovcu nestali brat i tetka koji se ekshumirani 1999. godine.

Daliborka Vržina je rekla da bila pripadnica Vojske Republike Srpske (VRS) i da je radila u Centru vazdušnog osmatranja u Bosanskom Petrovcu, gdje je i živjela u iznajmljenom stanu sa sestrom, dok su joj brat, roditelji i bolesna tetka Bosiljka Vržina živjeli u selu Bjelaj.

Svjedokinja kaže da su 14. septembra 1995. probijene linije te se vojska povukla prema Lušci-Palanci, da je stanovništvo krenulo bježati glavom bez obzira, dok je istog dana komšija javio njenim roditeljima da urade isto, ali su oni zaprežnim kolima došli u Bosanski Petrovac.

“Došli su u iznajmljeni stan gdje sam ja živjela, misleći da će vojska i stanovništvo organizovano otići. Kada je otac 15. septembra izašao napolje i vidio da gori ‘Novitet’ shvatio je da se nešto dešava, te su on i majka napustili Petrovac, a bolesna tetka je ostala u stanu”, priča svjedokinja i dodaje da se sa roditeljima sastala nakon sedam do osam dana u Banjoj Luci.

Saznala je, prema njenim riječima, da je njen brat Borislav Vržina nestao 14. septembra 1995., te da je ekshumiran 1999. kada i njena tetka o kojoj su informacije dobili od komšinice Milke Prpa.

“Milka je svojevoljno ostala. Kada se kasnije srela sa roditeljima, pričala je da bila zarobljena. Upitana je bila i za tetku i rekla je kako je ona nađena mrtva u toj kući gdje smo mi živjele”, kaže svjedokinja.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedokinja je navela kako joj je patolog rekao da je vrijeme smrti njene tetke sredina septembra 1995. godine.

Na tvrdnju Odbrane kako je firma “Novitet” gorjela ako je odmah nastavila proizvodnju, svjedokinja kaže da je o tome čula od svog oca, kao i da joj je brat bio pripadnik VRS-a i da je bio mobilisan.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, ubistva više od 300 osoba, progone, uništenje vjerskih objekata terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Dudakovića optužnica tereti i za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Nastavak suđenja je 20. maja.

 

Haris Rovčanin