Članak

Tomanić: Pucanje u Čelovniku

8. Maja 2019.16:15
Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminule svjedokinje koja je rekla da je 1992. godine u zaseoku Čelovnik, koji pripada selu Glumina kod Zvornika, vidjela Cvijana Tomanića kako puca u jednu osobu.

Tužiteljica Dika Omerović je pročitala iskaze dva svjedoka koja su tokom istrage 2008. zatražila zaštitne mjere u slučaju da dođe do njihovog svjedočenja.

Prva svjedokinja je u svom iskazu navela kako je 1992. godine vidjela kada je odveden njen muž i drugi muškarci u pravcu Karakaja. Pojasnila je da niko od tih muškaraca nije preživio te da su ekshumirani iz grobnice “Ramin grob”.

Ona se u iskazu prisjetila da je u Čelovniku Cvijan Tomanić s drugim osobama tukao Albanca po imenu Bezajid.

“Vidjela sam kad je Cvijan Tomanić pucao u glavu Bezajida”, kazala je svjedokinja u svojoj izjavi, dodavši da su pucale i druge osobe.

Tužilaštvo BiH tereti Tomanića da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima. Na teret mu je stavljeno da je ubio civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Drugi preminuli svjedok je tokom istrage rekao kako se krio u Glumini, te da je u periodu između 22. maja i 19. juna 1992. vidio kako “iz pravca Tomanića” ide oko 30 vojnika.

On je kazao da je vidio kako je fizički maltretiran Bajazit Behljulji, koji je u jednom trenutku počeo bježati. Svjedok je dodao kako je čuo Cvijana Tomanića da govori izvjesnom Milanu Kandiću: “Pola je moj, a pola tvoj”.

Svjedok je naveo i da je došlo do pucanja, te da je tu osobu “pucavši dokusurio Cvijan”. On je dodao i da je čuo kada je naređeno da se zakopa Behljuljijevo tijelo.

“Poznato mi je da tijelo Bajazita nije pronađeno do danas”, kazao je u iskazu svjedok.

Odbrana je rekla da bi svjedocima, u slučaju kada bi bili saslušani u sudnici, postavila pitanja u pravcu kontradiktornosti u odnosu na već saslušane svjedoke.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je saslušalo svjedoka Memsudina Karića, koji se prisjetio kako su Glumina i zaseoci bili napadnuti u maju 1992. te da je čuo da su neke osobe stradale. “Gledali smo s brda kada je dovučena mašina na ‘Ramin grob’ i kopala grobnicu”, rekao je Karić, dodavši da je iz te grobnice ekshumirano više od 300 osoba, a da ih  je oko 30 bilo iz Glumine.

Suđenje će se nastaviti 22. maja.

 

Lamija Grebo