Članak

Šušnjar Radomir: Svjedok greškom uhapšen

10. Aprila 2019.11:38
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je greškom bio osumnjičen za zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Milan Šušnjar je kazao da je radio kao profesor u školi i da je 21. maja mobilisan i angažovan u vojnom skladištu goriva u Vardištu kod Višegrada.

Čuo je da ga povezuju sa događajem u Pionirskoj ulici i, u namjeri da razjasni situaciju, razgovarao je sa jednim tužiocem i išao u Banjaluku kod saradnika Haškog tribunala.

Svjedok je rekao da je kasnije uhapšen u Višegradu i sproveden u Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, gdje je, kako je naveo, tužilac zaključio da je priveden pogrešan čovjek.

“Pokazao sam vojnu knjižicu i gdje sam bio. Shvatili su da nisam taj čovjek”, kazao je Šušnjar.

On je rekao da nije u srodstvu sa optuženim Radomirom Šušnjarom, kojeg je viđao da raznosi hljeb za jednu pekaru. Svjedok je napomenuo da nema nadimak i da nije nikada imao brkove.

Branilac Dejan Bogdanović je svjedoku prezentovao fotografiju iz vojne knjižice, sugerišući da nije tačno da nije imao brkove. Šušnjar je kazao da je ta fotografija snimljena 1973. i da to “nisu neki brkovi”.

Optužnica tereti Radomira Šušnjara da je sredinom juna 1992. godine učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkog stanovništva iz sela Koritnik, koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici. Kako se navodi, civile su natjerali da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

Tužilac Seid Marušić je, nakon saslušanja posljednjeg predloženog svjedoka, uložio desetak materijalnih dokaza, uključujući potvrdu da je optuženi radio u pekari, o čemu su, kako je naveo, govorili i svjedoci.

Odbrana je, obrazlažući svoj prijedlog dokaza, najavila da će dokazivati da se u ovom predmetu radi o pogrešnoj identifikaciji optuženog.

Za nastavak suđenja 17. aprila biće pozvano pet svjedoka Odbrane.

 

Marija Taušan