Članak

Ristanić: Spodobe u Brčkom

9. Aprila 2019.13:35
Svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Đorđu Ristaniću govorili su o zatvaranju i otpuštanju Bošnjaka u proljeće 1992. godine u Brčkom.

Zaštićena svjedokinja RIST-21 ispričala je kako je otpuštena s mjesta direktora jedne firme, a dodala je i da je saznala kako niko od Bošnjaka nije ostao na direktorskoj poziciji.

Kako je navela, čula je za ubistva koja su se dešavala, a njoj se u stan uselilo jedno lice.

Svjedokinja je kazala da je poznavala Ristanića i da je obavljao visoku dužnost u Opštini. Iznenadila se, navela je, kad je čula kako na radiju priča da je u Brčkom mir.

U Brčkom su se tada pojavili ljudi sa strane, kako je rekla, “neki bradati iz Bijeljine i Srbije”.

“Nikad u životu nisam vidjela takve spodobe”, kazala je RIST-21.

Ristanić je optužen da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona Bošnjaka i Hrvata ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Ramiza Fetahović ispričala je kako je, kao medicinska sestra, sa kolegicom Fikretom odvedena iz bolnice u policiju, a potom u logor “Luke”. Navela je da su, s još dvoje ljudi, smještene u jednu baraku. Ispitivani su o snajperistima i naoružavanju Muslimana.

Prisjetila se kako je jednu noć policajac Dragan Živković doveo dvojicu i kako je čula da im govori kako tu imaju tri žene pa da se dogovore. Ona je rekla da je nju odveo izvjesni Slobodan, a Fikretu “jedan pjegavi”.

“Kaže mi taj Slobodan: ‘Skidaj se!’ Ja mu kažem: ‘Šta ti je, mogu ti majka biti’, a on: ‘Skidaj se!’… Ja sam slučajno udarila u neku stalažu i oborila je, vjerovatno ga je udarilo… Izletila sam”, ispričala je Fetahović.

Ona je izjavila da ih je policajac Živković vodio da gledaju kako tuku i muče druge zatočenike. Jednom ih je, dodala je, postrojio na strijeljanje čovjek kome je ubijen brat, ali su ga smirili vojnici.

Svjedokinja je rekla da je puštena polovinom juna, a u oktobru je napustila Brčko.

Sadik Ibrišević je ispričao da je za 1. maj 1992. pripremao roštilj kada je počela pucnjava. Naredni dan je sa suprugom i troje djece odveden u kasarnu.

Kazao je da su žene i djecu odvezli autobusima, a muškarce prebacili u Fiskulturni dom “Partizan”, odakle je odveden u Bijeljinu. On je rekao da je u kasarni ubijen Rašid Kršo, kao i da je vidio kada je Ranko Češić rafalom ubio jednog čovjeka koga je natjerao da preskoči ogradu.

Češić je u Haškom tribunalu osuđen na 18 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 23. aprila.

Marija Taušan