Članak

Tužilaštvo želi osuđujuću presudu za Nenada Perovića

5. Aprila 2019.13:07
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, Državno tužilaštvo je u završnoj riječi istaklo kako je dokazalo krivnju optuženog Nenada Perovića i zatražilo donošenje osuđujuće presude.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović je rekao kako je tokom postupka dokazano postojanje širokog i sistematičnog napada protiv civilnog stanovništva na području Rogatice, da je tom prilikom nesrpsko stanovništvo odvođeno u zatočeništvo, gdje su, kako je kazao, neki od njih maltretirani, a neki silovani, te da je optuženi Perović bio svjestan tog napada.

“Oštećene S-1 i S-2 su imale status civila, nisu bile pripadnici bilo kakvih vojnih formacija, niti su učestvovale u ratnim dejstvima. Optuženi je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), naoružan i u uniformi, znao je za sva dešavanja na području Rogatice”, naveo je tužilac.

Optužnica tereti Perovića da je, kao pripadnik VRS-a, u noći između 2. i 3. augusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Prema tužiocu, svjedokinje S-1 i S-2 su objasnile na koji su način sa ostalim ženama sprovedene iz sela Kozadre u kuću u Dobrašini, da su ostali mlađeg vojnika oslovljavali s “Nena” i da je pričao kako je s porodicom jedva izvukao živu glavu iz Zenice, a jednoj od njih je rekao da se preziva Perović.

Tužilac je naveo da iz iskaza S-2 proizlazi da su je dva muškarca, od kojih je jedan bio stariji, izvela iz prostorije u prizemlju na sprat kuće, da je tom prilikom mlađi baterijom osvjetljavao stepenice i ostao ispred prostorije u kojoj je silovana.

“Pomaganje se ogleda u činjenici da je čuvao stražu njemu poznatom vojniku kako bi ovaj nesmetano izvršio silovanje. Bio je ispred prostorije, mogao je čuti šta se dešava”, istakao je tužilac.

U završnoj riječi se Tužilaštvo osvrnulo na svjedočenje S-1, koja je, kako je kazao Muratbegović, jasno opisala šta je radio optuženi i kako se osjećala, te da joj je na spratu kuće rekao da: “Mora završiti svoj posao, da drugi put ne plače.”

“Prema moralnoj obavezi vojnika, optuženi je bio dužan da zaštiti zatečene žene i druge osobe. Učinio je djelo s direktnim umišljajem”, naglasio je tužilac.

Tužilaštvo je od Suda zatražilo da od otežavajućih okolnosti na Perovićevoj strani cijeni što su S-1 i S-2 sa ostalim ženama odvojene od muškaraca, što posljedice djela trpe i danas, te što je optuženi iskazao upornost u radnjama.

Goran Rokvić, punomoćnik oštećene S-1, zatražio je da, ukoliko Sud oglasi Perovića krivim, da ga obaveže da svjedokinji na ime nematerijalne štete isplati iznos od 13.000 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 3.000 KM zbog pretrpljenog straha i 10.000 KM zbog duševne boli i umanjene životne sposobnosti.

Odbrana će svoju završnu riječi iznijeti 12. aprila.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English