Članak

Kosorić i ostali: Odvođenje djevojke duge crne kose

29. Marta 2019.13:13
Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su u julu 1995. godine u mjestu Tišća zaustavljeni kamioni Ujedinjenih nacija (UN) s ranjenicima iz Potočara i kako je odvedena grupa njih, među kojima i djevojka duge crne kose.

Zaštićena svjedokinja MK-7 je rekla da je radila u zdravstvu i da je 12. jula 1995. krenula iz Potočara sa ranjenicima. Navela je da je bilo do osam kamiona, koje su vozili vojnici UN-a. U pratnji ranjenika, kako je kazala, bilo je i medicinsko osoblje.

Ispričala je kako su zaustavljeni u Tišći i kako im je rečeno da izađu i stanu kraj puta. Dodala je da su se kamioni vratili, zajedno s ranjenicima koji nisu mogli hodati. Prema njenim riječima, na livadi ih je bilo 50 do 60. Svjedokinja je kazala da je vidjela vojnike u maskirnim uniformama i da im je jedan prišao, raspitujući se odakle su. Navela je da su im pretresli torbe i da joj je uzet zlatni nakit. U toku noći obratio joj se jedan vojnik.

“Prišao je vojnik i meni rekao: ‘Ti, crna, dođi ovamo!’ Ja sam ustala i pošla za njim, putem do škole neke valjda, a tamo je bio drugi vojnik, koji je rekao: ‘Ne tu, rekao sam crnu.’ Vratili su me na livadu. Ispred mene je bila druga djevojka, duge crne kose, dvadesetak godina”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je kazala da je ta djevojka odvedena i da je ona više nije vidjela niti je nešto saznala o njoj.

U jutarnjim satima, izjavila je MK-7, stigla su vozila, iz kojih su izašli vojnici u maskirnim uniformama i jedan u crnoj. On im se predstavio i počeo odvajati jedno po jedno.

“Pokazivao je rukom – ‘ti, ti, ti’. Oni su stali ispred i mi smo bili u toj grupi, nas dvadesetak. Rekao je: ‘Njih ćete pustiti kad dođu kamioni’”, ispričala je svjedokinja.

MK-7 je kazala da su preostalih 30 do 40 ranjenika, zajedno sa medicinskim tehničarom Abdulkadirom, vojnici odveli putem.

“U sjećanju mi je ostalo da govore: ‘Brže, brže…’ Abdulkadir je bio zadnji i jedan vojnik ga puškom udara po leđima”, prisjetila se svjedokinja.

Kako je dodala, nakon pola sata došla su dva autobusa, iz kojih su izašle žene i djeca iz Potočara, i s njima su pješke krenuli prema Kladnju. Vojnici su im, navela je MK-7, rekli da ne skreću s puta zbog mina.

Ona je svjedočila na suđenju Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću, koji su optuženi za genocid u Srebrenici. Prema optužnici, Kosorić je bio komandant Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Tešić pripadnik Vojne policije ove brigade.

Na teret im je stavljeno da su s ostalim pripadnicima brigade zaustavljali vozila u mjestu Luke i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju. Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac, dok je jedan preživio.

Suđenje se nastavlja 5. aprila.

Marija Taušan