Članak

Šušnjar: “Svi su izginuli…”

27. Marta 2019.15:16
Svjedokinja Državnog tužilaštva se na suđenju Radomiru Šušnjaru prisjetila teškog stanja u kojem se ranjena svjedokinja VG-1 nalazila kada je došla u Kosovo Polje (općina Višegrad) nakon što je iskočila kroz prozor kuće u Pionirskoj ulici.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”, ispričala je da su je jednom u junu 1992. godine djeca probudila zovući je da pomogne, odnosno da previje ranjenu ženu.

“Ja ni noćas nisam spavala, njen lik mi je pred očima… Kosa duga, raščupana, u potkošulji, potpuno ukočena i na njoj osušena krv… Nismo joj mogli prići, osjećao se neugodan miris. Sva je bila crna. Samo je govorila: ‘Svi su izginuli, svi su izginuli… Iskočio mi je sin, ne znam je li živ’”, prisjetila se Hasečić.

Napomenula je da su ovu ženu okupali i ošišali, te joj previli ranu, ali da je kroz zavoj izlazio gnoj.

“Ono što je pričala VG-1 nisam čula samo ja, bilo je tu 20 do 30 civila koji su pokušali da joj pomognu”, rekla je Hasečić.

Kako je dodala, ranjena VG-1 je, dan ili dva kasnije, zajedno sa ostalim civilima uspjela prijeći na lijevu obalu Drine.

“Ispričala je detalj kako je iskočila kroz prozor, da je upala u kanalizaciju… Spominjala je Milana i Sredoja Lukića, Boška Đurića. Kad smo prešli Dinu, spominjala je Šušnjar Lalcu”, kazala je Hasečić.

Tužilaštvo BiH tereti Radomira Šušnjara zvanog Lalco da je sredinom juna 1992. godine, s Milanom i Sredojem Lukićem kao pripadnicima paravojne formacije, učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika sela Koritnik koji su bili zatvoreni u jednu kuću. Kako se navodi, civile su natjerali da prijeđu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

Haški tribunal je za zločine počinjene u Višegradu osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu, a Sredoja Lukića na 27 godina zatvora.

Odgovarajući na pitanje Šušnjarovog advokata Dejana Bogdanovića, Hasečić je ispričala da sa svjedokinjom VG-1 o događajima u Višegradu redovno razgovara prilikom obilježavanja godišnjica “Žive lomače” u Pionirskoj.

Na pitanje Odbrane potvrdila je da je Tužilaštvu BiH dostavila fotografiju Šušnjarove kuće.

Na Bogdanovićevo pitanje da li joj je VG-1 rekla da je Šušnjar pucao i bacao bombe, odgovorila je da se ne može sjetiti.

Hasečić je negativno odgovorila na pitanje sudije Darka Samardžića da li je čula da u Višegradu postoji još neko ko se zvao Lalco.

Na ovom ročištu je nalaz i mišljenje o težini i načinu nastajanja povreda kod VG-1 iznio Hamza Žujo, vještak sudske medicine koji je vještačenje izvršio na osnovu otpusnog pisma iz bolnice u Foči, gdje je svjedokinja bila od 23. juna do 3. jula 1992. godine.

Kako je vještak utvrdio, višestruki prijelomi kod VG-1 nastali su djelovanjem projektila ispaljenog iz vatrenog oružja.

Žujo je dodao da su povrede nanesene projektilom, odnosno eksplozivnim sredstvom poput dinamita ili bombe.

Nastavak suđenja je 10. aprila.

Albina Sorguč