Članak

Matuzović i ostali: Šamari kod škole

27. Marta 2019.15:14
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je Đuro Matuzović šamarao jednog zatočenika kod škole u Donjoj Mahali (opština Orašje).

Petar Popović je kazao da je u školu zatvoren nakon što je s još trojicom saboraca zarobljen kada su 12. decembra 1992. s brigadom iz Čelinca došli u Vučilovac. Naveo je da je u školi bio do aprila 1993. godine i da je tri puta vidio Đuru. Ispričao je da je jednom kraj škole vidio neku osobu kako šamara zarobljenog Žareta, koji je “pao s nogu”.

Dodao je da mu je Pero poštar rekao da je to Matuzović, kao i da je bilo drugih mještana.

“Tuča, tuča, glad, žeđ…”, opisao je Popović svoj boravak u Donjoj Mahali.

Izjavio je da mu je Mato Rakijica kliještima skinuo pet zlatnih navlaka sa zuba. Kako je dodao, Mato mu je slomio rebra udarajući ga nogom, Zlaja ga je pržio “brenerom”, a Dama mu je zabio nož u nogu.

Popović je kazao da su trojica zatočenika smrtno stradala.

Na pitanja Matuzovićeve Odbrane, svjedok je odgovorio da nije ni s kim pričao nakon davanja izjave 2015. godine. Branilac Vlado Adamović pitao ga je kako onda danas spominje Matuzovića, a ranije je navodio “Matuzić” i “Mutuzović”.

Branilac je svjedoku predočio da je ranije naveo da mu je Zlaja skinuo navlake. Popović je rekao da mu je Mate skinuo tri navlake, a Zlaja dvije.

Adamović je kazao da svjedok potpuno miješa opise osoba, a da Matuzović u to vrijeme nije bio na tom području. Izrazio je sumnju da svjedocima neko sugeriše određene detalje, te da je u publici vozač iz udruženja koji dovozi svjedoke.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je kazala da Sud svjedocima refundira troškove prevoza i da ih ne treba voziti predstavnik udruženja, kako bi se izbjegle sumnje i prigovori.

Matuzović je za zločine počinjene u Orašju optužen sa Ivom i Tadom Oršolićem, Markom Dominkovićem, Josom Nedićem, Markom Blažanovićem, Matom i Antom Živkovićem, Stjepom Đurićem i Mirkom Jurićem.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te vojne i civilne policije u Orašju. Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Svjedok Mladen Kršić ispričao je kako je odveden iz svog sela Novi Grad (opština Odžak) u maju 1992. i, nakon zatočeništva na drugim lokacijama, doveden u Donju Mahalu u oktobru.

Kao čuvare koji su ih tukli naveo je Peru Konja, Matu Rakijicu, Soreta, Dulu, Kemija, Niksona i Ćorka.

“Izveli su me dva-tri puta iz dvorane u učionicu… Dama me bacio dole, a ostali su priletili i nogama me udarali. Jedan me uzjahao, da ga nosim kao konj”, prisjetio se Kršić, koji je tada imao 18 godina.

On je rekao da su redovno odvođeni na kopanje rovova, gdje su takođe udarani. Na linijama su se, kako je napomenuo, dešavale i pogibije.

Suđenje se nastavlja 17. aprila.

Marija Taušan