Članak

Nanić i ostali: Pored kostiju zrna metaka

25. Marta 2019.17:19
Na suđenju za zločine počinjene u Bužimu, vještaci sudske medicine iznijeli su nalaze o ekshumaciji i identifikaciji osam žrtava.

Vještak Željko Karan je kazao da nema povreda na ekshumiranim i vještačenim posmrtnim ostacima Sulje Latića i Jusufa Dizdarevića koji se mogu dovesti sa neposrednim uzrokom smrti.

“Nedostatak povrede na koštanom sistemu ne isključuje mogućnost nasilne smrti”, rekao je Karan, analizirajuću nalaz Dizdarevića.

Karan je iznio nalaz na postupcima Mehmedu Aleševiću te Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću, te Samiru i Huseinu Isakoviću. Ova dva postupka su razdvojena, ali se zajednički svjedoci i vještaci saslušavaju u oba predmeta kao što je slučaj bio na ovom ročištu.

Aleševića Tužilaštvo BiH tereti za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine. Isti zločini na teret se stavljaju Naniću, Kudeliću, Bajraktareviću, Salkiću, Mustafiću, Bapiću, te Samiru i Huseinu Isakoviću.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije, Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije, a Alešević referent u vodu Vojne policije.

Karan je govoreći o posmrtnim ostacima Senada Purića tvrdio da mu je polomljeno jedno rebro koje je moglo biti slomljeno djelovanjem tupog mehaničkog tijela, ali se nije mogao utvrditi uzrok smrti.

Vještak je govoreći o posmrtnim ostacima Branka Ercega naveo višestruke lomove kostiju koji su mogli nastati djelovanjem “projektila” iz vatrenog oružja odnosno rafala, a ne može se isključiti niti djelovanje eksplozivnog sredstva.

Karan je utvrdio da je Milan Babić imao prelom rebara koji su mogli nastati djelovanjem mehaničke sile. Za Sposoja Maleša, Karan je naveo da nema oštećenja kostiju koji se mogu dovesti u vezu s uzrokom smrti.

Karan je utvrdio višestruke povrede na kostima Žarka Vurune nastale djelovanjem rafalne paljbe.

“Pored kostiju nađeni su projektili, zrna”, kazao je Karan.

Lomovi rebara, lopatične kosti žrtve Mladena Landuka, prema riječima Karana, mogli su nastati rafalnom paljbom.

Vještak Obradović je rekao da je DNK analizom uzoraka koji su dali članovi porodice utvrđen identitet Latića, Dizdarevića, Purića, Ercega, Babića, Maleša, Vurune i Landuka.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. april.

 

Albina Sorguč