Članak

Perović: Narod autobusom prevezen u Lukavicu

22. Marta 2019.12:34
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, zaštićena svjedokinja Odbrane Nenada Perovića ispričala je da je u jesen 1992. godine narod iz sela Zakomo autobusom prevezen u Lukavicu.

Svjedokinja S-7 je izjavila da su je ratna dešavanja zatekla u jednom od rogatičkih sela i da nije bilo napada na to mjesto, niti su njegove stanovnike maltretirale komšije. Kako je ispričala, u septembru ili oktobru 1992. došao je komšija koji im je donosio hranu i obavijestio ih da je autobus koji treba da vozi za Sarajevo otišao u Zakomo i da oni treba da idu i sačekaju vozilo.

“Autobus je otišao po narod, svi su bili muslimani. Mi smo sačekali i ušli u autobus. U Lukavicu nas je došlo pedeset i dvoje”, kazala je svjedokinja.

Izjavila je da poznaje optuženog Perovića, da joj je poznato da je živio u Zenici, kao i da je čula da je polovinom augusta 1992. došao s još jednim muškarcem u selo gdje je boravila, da rade kombajnom.

“Čula sam da rade na prikupljanju žetve, ali ga vidjela nisam”, dodala je svjedokinja.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, ona je negirala da je po zahtjevu Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) morala napustiti kuću u kojoj je boravila, ali je čula da su napadnuta neka od sela, kao i da su po dolasku u Lukavicu dva muškarca i dvije žene vraćeni u Rogaticu.

Odbrana je ispitala i svjedokinju S-5, koja je izjavila da je prije ovog sudskog postupka razgovarala sa S-3 o događajima početkom augusta 1992. u Dobrašini, gdje su, kako je rekla, bile zatočene, ali da ona nije bila baš raspoložena za priču.

Sa S-3 se ova svjedokinja, kako je kazala, ranije čula i telefonom, a razgovarala i sa ostalima o ratnim dešavanjima u Rogatici, ali da se prezimena komšija ne sjeća jer ih je tada poznavala iz viđenja.

Na upit Tužilaštva, ova svjedokinja je negirala da je fizički maltretirana, ali je potvrdila da jeste psihički.

Perovića optužnica tereti da je, kao pripadnik VRS-a, u noći između 2. i 3. augusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Odbrana je nakon saslušanja svjedoka uložila sudska rješenja za tri nestale osobe i izvode iz knjige umrlih za njih, uz tvrdnju da su bili stanovnici Rogatice, a ne sela Zakomo, dok je Tužilaštvo odgovorilo da ti dokumenti potkrepljuju dokaze Tužilaštva.

Tužilac Dževad Muratbegović je Sudskom vijeću i Odbrani potom dostavio izmijenjenu optužnicu protiv Perovića, uz pojašnjenje da je to urađeno u skladu s rezultatima izvedenih dokaza tokom suđenja.

Nastavak suđenja je 29. marta, kada će se Odbrana očitovati o izmijenjenoj optužnici.

Haris Rovčanin