Članak

Kosorić i ostali: Izdvajanje ranjenika

15. Marta 2019.13:13
Svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se razdvajanja muškaraca i odvođenja žena iz srebreničkog konvoja zaustavljenog u vlaseničkom mjestu Luke u julu 1995. godine.

Zaštićeni svjedok MK-9 je rekao da je bio kući u selu kada je 11. jula 1995. pala Srebrenica, i da nije mogao da krene šumom jer je invalid. Napomenuo je da je uspio da se ubaci u jedan od šest kamiona kojim je UNPROFOR dan kasnije prevozio ranjenike iz Potočara.

Oko ponoći, naveo je MK-9, zaustavljeni su u Lukama i naređeno im je da izađu. Smješteni su u jarak kraj puta, zajedno s medicinskim osobljem koje je bilo u pratnji.

Svjedok je kazao da su srpske snage uzele dva džipa UNPROFOR-u, a njima naredili da se vrate.

MK-9 se prisjetio visokog, proćelavog oficira s brkovima koji ih je postrojio i ispitivao. Prema njegovim riječima, oficir im se predstavio kao Bošnjak koji se priključio srpskoj vojsci kad mu je pao helikopter kojim je krenuo iz Tuzle.

Kako je dodao svjedok, oficir je rekao vojnicima da ubiju svakoga ko pokuša bježati, dok on ide u Konjević-Polje, jer ima problema.

Svjedok je kazao da su preko puta njih bile dvije djevojke romske nacionalnosti sa srpskim vojnicima i da je čuo da čekaju da prepoznaju “Naserovu sestru”.

Kada je počelo da sviće, kako je ispričao svjedok, pojavio se UNPROFOR-ov džip, i vojnici su pozvali medicinsku sestru MK-7. Nakon nekog vremena vratili su je, a ona je rekla da traže MK-2 i jednu od djevojaka preko puta.

“Vraćaju ih. MK-2 je bila uplakana, raščupana. Jedan vojnik je pitao da li joj je hladno i zagrnuo je dekom”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da se kasnije pojavljuju dva crvena golfa i vojnici u crnim uniformama sa bijelim opasačima. Kako je kazao, na stranu su izdvojeni muškarci bez nogu i medicinske sestre, a ostali ranjenici i medicinski tehničar Kadir su odvedeni.

“Rekli su da će da nas puste kad dođu prvi autobusi sa ženama i djecom… Da nema ništa od nas”, prisjetio se MK-9.

On je izjavio kako je desetak dana po dolasku u Tuzlu vidio čovjeka koji je pričao da je preživio strijeljanje muškaraca koje su izdvojili u školi u Lukama. Ispričao im je i da su tukli Kadira i tražili da skine patike, a da im on nije dao.

MK-9 je svjedočio na suđenju Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Momčilu Tešiću, bivšem vojnom policajcu ove brigade.

Oni su optuženi za genocid u Srebrenici. Na teret im je stavljeno da su, s ostalim pripadnicima brigade, zaustavljali vozila, od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju. Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac, dok je jedan preživio.

Upitan od Kosorićeve Odbrane, MK-9 je kazao da je po dolasku u Tuzlu na televiziji vidio oficira s brkovima, a kasnije i na suđenju u Haagu kao svjedoka, mada danas nije siguran da je to on.

Branilac Dragan Gotovac prezentirao je video-snimak, ali svjedok nije mogao potvrditi da li je to bio taj oficir za kojeg Odbrana tvrdi da je Svetozar Kosorić. MK-9 je rekao da liči, ali da nije siguran.

Gotovac je svjedoka pitao i zbog čega je danas po prvi put spominjao bijele džipove. Svjedok je kazao da niko nije uticao na njega.

Poslije svjedočenja, tužilac Predrag Tomić je rekao da je advokat u drugom predmetu u vezi sa istim događajima kazao da je došao do zapisnika zaštićenog svjedoka iz ovog predmeta. Branioci su rekli da ne znaju o čemu se radi.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović upozorila je da je zabranjeno odavanje podataka o zaštićenim svjedocima i kazala tužiocu da istraži slučaj.

Suđenje se nastavlja 22. marta.

 

Marija Taušan