Članak

Puljić: Presuda za zločine u Mostaru 28. marta

14. Marta 2019.14:31
Apelaciono vijeće Suda BiH izreći će 28. marta presudu Miletu Puljiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Mostara, nakon obnovljenog postupka pred ovim vijećem.

Tužilaštvo BiH je u završnim riječima predložilo Apelacionom vijeću da utvrdi Puljićevu odgovornost i izrekne mu kaznu u skladu sa zakonom, dok je Odbrana predložila da Puljić bude oslobođen krivične odgovornosti.

Remzija Smailagić, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da Tužilaštvo smatra kako je dokazalo sve elemente udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) kroz izjave svjedoka.

“Hapsili su ih pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bez ijednog razloga, osim što su bili muslimani. Bili su zatvoreni u logoru ‘Heliodrom’, odakle su s kraja maja 1993. do marta 1994. godine izvođeni na prinudne radove. Prvostepeno vijeće je pravilnom ocjenom dokaza moglo utvrditi da je optuženi dijelio namjeru UZP s drugim učesnicima”, rekla je Smailagić.

Ona je naglasila kako je optuženi bio jedna karika u očuvanju i proširenju teritorija Hrvatska zajednica Herceg-Bosna (HZHB).

“Nesumnjivo da je znao za široki i sistematički napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada. Znao je da su zatvorenici koje je tražio za izvođenje radova izloženi opasnosti, ali nije ništa poduzeo da to spriječi. Sasvim je jasno da je imao efektivnu kontrolu nad zatvorenicima koje je tražio za izvođenje radova”, kazala je Smailagić.

Dodala je da je novim dokazom grada Mostara, koji je proveden pred Apelacionim vijećem, Tužilaštvo dokazalo odakle dokle je bila Šantićeva ulica, “gdje je zatvorenik mogao biti prebijen, ranjen i lišen života”.

Naglasila je da su svjedoci Optužbe bili saglasni po pitanju odvođenja na prinudne radove, te da dokazi potvrđuju da je optuženi znao za smrtno stradanje, ranjavanje i zlostavljanje zatvorenika u njegovoj zoni odgovornosti.

“Tokom obavljanja radova 11 zatvorenika je smrtno stradalo, 73 su ranjena, a 15 je fizički zlostavljano. Optuženom Mili Puljiću je bilo poznato da će biti izloženi opasnosti, smrti i ranjavanju”, kazala je Smailagić.

Svi svjedoci Odbrane bili su pripadnici HVO-a, a većina Druge bojne Druge brigade posvjedočila je da zatvorenici nisu vođeni u Šantićevu ulicu što je u suprotnosti s dokazima Optužbe, tvrdi Tužilaštvo BiH.

Dodala je da su tvrdnje svjedoka Odbrane kako se Šantićeva ulica cijelom dužinom nije nalazila u zoni odgovornosti Druge bojne, u suprotnosti s dokazima Tužilaštva.

Do obnovljenog suđenja je došlo nakon što je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Tužilaštva BiH protiv oslobađajuće presude Miletu Puljiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Oslobođen je optužbe da je 1993. i 1994. počinio zločine protiv čovječnosti na području Mostara.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima.

Davor Martinović, branilac optuženog Puljića, rekao je da Odbrana ne osporava da su se u jednom dijelu Šantićeve dogodila zlostavljanja, pogibije i ranjavanje, ali Odbrana tvrdi da nikakve veze s tim nema Puljić.

Dodao je da 74 svjedoka koja su preživjela golgote, osim Mehe Kodre koji je Puljića poznavao zbog posla koji je radio, ne spominju Puljića.

Advokat tvrdi da je Puljićev iskaz koji je reprodukovan u drugostepenom postupku jasan, neoboren i čvrst.

Senka Nožica, braniteljica optuženog Puljića, naglasivši da ostaje kod završne riječi koju je dala u prvostepenom postupku, tvrdi kako je Tužilaštvo propustilo dokazati gdje je Šantićeva ulica.

Nožica je kazala da je Uprava vojne policije bila jedina zadužena za “Heliodrom”, koji je bio vojni zatvor.

“Mislim da je Odbrana u cijelosti pokazala da u radnjama našeg klijenta nema krivičnog djela. Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da je počinio djelo i jedini prijedlog je da bude oslobođen krivične odgovornosti”, rekla je Nožica.

 

Albina Sorguč