Članak

Pantić i ostali: “Moj život je uništen”

14. Marta 2019.12:30
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da su u maju 1992. godine, u napadu na selo Zaklopača kod Milića, ubijeni njen suprug, svekar, četiri djevera i djeverov sin.

Svjedokinja Z-24 se prisjetila 16. maja 1992. kada je u Zaklopači vidjela da iz pravca Milića idu policijsko vozilo, vozilo Niva kao i vozilo bez krova sa mitraljezom, te da su se kretali prema rezervoaru. Pojasnila je da su se kretali putem preko rijeke Jadar te da nije mogla vidjeti ko je bio u njima, osim da su vozila bila puna ljudi.

“Muž mi je rekao da odem po kćerku koja je bila kod Z-10 i da budemo skupa jer smo opkoljeni i nema nam spasa. Otišla sam kod Z-10, tu je bila Z-11, kćerka i tu smo bili sa djecom. Nakon toga, mog djevera su trojica vodila iz Jadra, doveli su ga pred kuću i tražili oružje… Manji čovjek, sa crnom trakom preko ramena je skinuo kalašnjikov i pokosio ga. Nakon toga svi u selu su počeli pucati”, navela je ona.

Istakla je da je tada ušla jetrvinu kuću, a sa prozora je vidjela kako iz pravca Luke dolazi grupa naoružanih ljudi, od kojih su neki imali čarape na glavi, te su se kretali oko kuća, ali nisu pucali.

Kada se smirila pucnjava, Z-24 je ispričala da je krenula u selo, kada je na mostu srela preživjele mještane koji su joj rekli da su svi pobijeni i da su dvije žene ranjene.

“Na kućnom pragu vidjela sam svekra kako leži. Krenula sam uz kaldrmu – vidjela sam ubijene ljude. Htjela sam da idem da vidim muža, ali nisam mogla zbog male djece… Četiri djevera, svekar, muž i sin od djevera su stradali taj dan. Tijelo muža je nađeno iza rezervoara. Tu su nađeni…Moj život je uništen 16. maja, to nema cijenu”, istakla je ona.

Ona je kazala da joj je Z-15 rekla da je taj dan u selu prepoznala policajca Milomira Miloševića, kojeg svjedokinja nije poznavala. Također je potvrdila iskaz iz istrage koji je dala 2011., a u kojem stoji da je od Z-15 saznala da je policajac Milošević prijetio njenoj majci.

Milomiru Miloševiću se sudi sa Radomirom Pantićem, Brankom Jolovićem, Nenadom Vukotićem i Nikolom Lošićem za učešće u ubistvima bošnjačkih civila u Zaklopači. Prilikom napada na Zaklopaču ubijeno je najmanje 57 civila, među kojima je bilo žena, djece i staraca.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se nastavlja 21. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija