Članak

Šaran i ostali: Proizvoljni navodi optužnice

13. Marta 2019.17:52
Odbrane Jadranka Šarana i Samira Šabića zatražile su oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza da su odgovorni za zločine na području Bosanske Krupe 1995. i 1996.

godine.

Šaran je u završnoj riječi kazao da kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa nije uradio ništa nečasno čega bi se danas stidio.

On je rekao da je Peti korpus Armije BiH srpske civile koje su pronašli u zoni borbenih dejstava evakuisao do Policijske stanice u Jasenici, odakle su kasnije prebačeni u naselje Podvran.

Prema njegovim riječima, sigurnost civilnog stanovništva, vojni i humanitarni razlozi doveli su do evakuacije, što je bio rezultat dogovora načelnika Opštine Bosanska Krupa i predsjednika Crvenog krsta.

On je dodao da je bilo informacija o mogućem incidentu u Podvranu i da je traženo da civile obezbijedi policija, koja je to počela da radi “tek poslije deset dana” po njihovom dolasku.

Istakao je da nije bilo zlostavljanja i da je on sve radio po naredbi pretpostavljenih, te stoga traži oslobađajuću presudu.

Njegov branilac Rusmir Karkin predao je Sudskom vijeću završne riječi, ne izlažući ih usmeno u sudnici.

Odbrana Šabića zatražila je oslobađajuću presudu po dvije tačke zbog nedostatka dokaza, a zatražila je da treća tačka optužnice bude odbačena jer ne predstavlja krivično djelo.

Branilac Hamdija Velagić je kazao da se Šabiću, kao komandiru Policijskog odjeljenja u Jasenici, trećom tačkom pripisuje odgovornost za smrt Marka Gakovića, koji je bio priveden zbog krivičnog djela, a potom pobjegao.

Velagić je rekao da je Šabić izdao patrolni nalog nakon Gakovićevog bjekstva, što je, kako je istakao, legitimna aktivnost radi njegovog vraćanja. Branilac je kazao da nije dokazano da se u šumi dogodila bilo kakva potraga za Gakovićem.

U vezi sa tačkama koje Šabića terete da je omogućio trećeoptuženom Zijadu Kadiću da zlostavlja zatočenike i da nije preduzeo mjere na njegovom kažnjavanju, Odbrana je ocijenila da su iskazi svjedoka protivrječni i netačni, kao i da nema dokaza o njihovim povredama.

Velagić je rekao da povrede lica nisu evidentirane ni kod međunarodne policije, ni u domu zdravlja. Neki od tih događaja, prema riječima branioca, nisu se ni desili.

Optužbe da je Šabić prisiljavao civile na nezakonit prinudni rad, kako je kazao Velagić, takođe nisu dokazane. Analizirao je izjave svjedoka, uz zaključak da “ovako ozbiljne protivrječnosti ukazuju na neistinitost i nevjerodostojnost”.

Odbrana je napomenula da obavljanje nekih radova neophodnih za ishranu ili higijenu nije zabranjen međunarodnim konvencijama.

“Vidljiva je proizvoljnost optužbe da je sabirni centar u Jasenici bio logor s nehumanim uslovima”, rekao je Velagić.

On je takođe ocijenio da u postupanju prema civilima u Jasenici i njihovom izmještanju u Podvran nema protivpravnih radnji.

Branilac je podsjetio da je nakon operacije “Sana 95” bila privremena zabrana vraćanja civila kućama. Naveo je i da je bilo informacija o pokušajima napada vojnika Armije BiH na civile u Jasenici i da je policija bila zadužena da to spriječi.

Nastavak suđenja je 27. marta, kada će završnu riječ iznijeti Odbrana Kadića.

 

Marija Taušan