Članak

Presuda za zločine u Prijedoru 8. aprila

11. Marta 2019.12:07
Državni sud će 8. aprila izreći presudu Mići Jurišiću za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Prijedora 1992.

This post is also available in: English (English)

godine.

Odbrana je u završnoj riječi zatražila oslobađanje Jurišića odgovornosti po osam tačaka optužnice koja ga tereti za učešće u progonu nesrpskog civilnog stanovništva ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima.

“Predlažem da Sud donese odluku kojom ga oslobađa svih tačaka optužnice”, kazao je Jurišićev advokat Svetozar Davidović.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima. S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo.

Na prethodnom ročištu, 25. februara ove godine, Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražio da Jurišić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice te da se kazni po zakonu.

Davidović je rekao da, nakon sprovođenja svih dokaza, nema nijednog dokaza da je Jurišić u periodu od maja do septembra 1992. bio učesnik širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske protiv civilnog nesrpskog stanovništva na području općine Prijedor.

“Nema dokaza da je znao za napad i da njegove radnje predstavljaju dio napada. Analiza konstrukcija optužnice ne ispunjava standard van razumne sumnje”, kazao je Davidović.

On je naglasio i da nema dokaza da je Jurišić imao bilo kakve veze s organima vlasti.

“Bio je pripadnik rezervnog sastava policije, bio je samo vozač, njegovo obrazovanje bilo je na niskom nivou”, rekao je Davidović.

Govoreći o iskazima u vezi s tačkama optužnice koje Jurišića terete za ubistva, Davidović je također naveo da nema dokaza da je Jurišić to uradio.

“Nema dokaza da je učestvovao u bilo kojoj nezakonitoj radnji koja se tiče vjerske i nacionalne pripadnosti. Opšte je poznato da policijski službenici mogu privoditi bilo koje lice po naredbi nadređenih, pa onda nema odgovornosti optuženog. Tužilaštvo nije dokazivalo da je postupao nezakonito”, kazao je Davidović.

Nakon iznošenja završne riječi njegovog advokata, optuženi Jurišić se obratio Sudskom vijeću i uplakanim glasom rekao da nije kriv.

Presuda će biti izrečena 8. aprila.

Albina Sorguč


This post is also available in: English (English)